Čtveřici největších bank stoupl zisk o dvě procent na 13 mld..Kč

25.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Čtveřice největších bank v Česku v prvním čtvrtletí 2018 vydělala 13,1 miliardy Kč, což je o téměř dvě procenta více než ve stejném období loni. Vyplývá to z výsledků bank. Hospodářské výsledky českých bank experti hodnotí převážně jako příznivé, byť jsou citelně ovlivněny jednorázovými faktory.

\"Český bankovní trh se i přes růst zadluženosti domácností vyznačuje velmi nízkým procentem ohroženého dluhu. To má za následek pozitivní dopad na čistý zisk bank díky rozpouštění opravných položek. To se nejvíce projevilo ve výsledcích České spořitelny,\" řekl ČTK analytik společnosti Chytrý Honza Karel Kotoun.

ČSOB se podle něj začínají vyplácet investice do velkých transformačních projektů zaměřené na digitalizaci a diverzifikaci obchodního modelu. \"Komerční bance se naopak nedaří dostatečně lákat zákazníky na nabídku produktů a služeb. Nezachytila ani vlak s boomem operativního leasingu. I proto se na ně tlačí Unicredit Bank, Raiffeisenbank či Moneta,\" řekl ČTK. Obecně očekává zpomalení růstu čistého zisku bank od třetího čtvrtletí kvůli zvyšování úrokových sazeb a přehřívání české ekonomiky.

Ziskovost bank se nyní vyvíjí podle očekávání, míní analytik Finlordu Boris Tomčiak. Zejména se postupně zvyšuje čistý úrokový výnos. Taktéž objemy poskytnutých úvěrů podle něho stále stoupají, jelikož ekonomice se daří a domácnosti i firmy poptávají více kapitálu. \"Na druhé straně je ve finančním sektoru tlak na růst nákladů. Výhled pro zbytek roku je pro banky příznivý. Úvěrová kvalita by se neměla zhoršit,\" míní. Naopak předpokládá další růst poskytnutých úvěrů i čistých úrokových výnosů.

V kontextu EU jsou nadále i letos české banky nadprůměrně ziskové a rovněž kapitálově silné, takže jejich profitabilita stojí na pevném pilíři, upozornil analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. S postupným, velice pozvolným \'znormálňováním\' měnových podmínek se banky pomalu vrací ke standardnímu modelu hospodaření v prostředí kladných úrokových sazeb, dodal.

České spořitelně vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 15,4 procenta na 4,1 miliardy korun. Na růstu čistého zisku se s rostoucím objemem úvěrových obchodů podílely i postupně se zvyšující čistý úrokový výnos a rozpouštění opravných položek.

Čistý zisk ČSOB klesl o 14 procent na čtyři miliardy Kč v důsledku růstu investic do mezd a odměn zaměstnanců a nižšího provozního zisku. Důvodem byla zejména loňská vyšší srovnávací základna kvůli jednorázovému výnosu z vypořádání dřívějšího soudního sporu a technické položky z přecenění v prvním čtvrtletí 2018.

Čistý zisk Komerční banky meziročně klesl o 26,5 procenta na tři miliardy korun. Banka upozornila na to, že před rokem měla mimořádný příjem z prodeje budovy své centrály. Čistý zisk bez jednorázových položek se snížil o 8,4 procenta na 2,9 miliardy korun vlivem nižšího zisku z finančních operací.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za první čtvrtletí čistý zisk dvě miliardy Kč, což je meziroční růst o téměř 40 procent.

Výsledky největších tuzemských bank v miliardách korun: čistý zisk 1.čtvrtletí 2018 čistý zisk 1. čtvrtletí 2017 čistý zisk 1. čtvrtletí 2016 čistý zisk 1.čtvrtletí 2015 ČSOB 4,0 4,7 3,3 3,8 Česká spořitelna 4,1 3,5 3,4 3,7 Komerční banka 3,0 3,2 2,9 3,5 UniCredit Bank ČR a SR 2,0 1,5 1,3 1,7

Zdroj: banky

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK