DIHK zhoršila výhled německé ekonomiky, má obavy z krize v Itálii

30.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. května (ČTK) - Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK) dnes snížila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 2,2 procenta z dříve předpokládaných 2,7 procenta. Zároveň varovala, že politická krize v Itálii by mohla ještě více podkopat hospodářský růst v Německu a ohrozit budoucnost celé eurozóny.

Hrozba předčasných parlamentních voleb v Itálii, které by podle investorů byly v podstatě referendem o členství země v eurozóně, vedla tento týden k otřesům na finančních trzích.

Ředitel DIHK Martin Wansleben uvedl, že pokud by se situace v Itálii vyvíjela špatným směrem, byla by to katastrofa. Dodal, že by to mohlo vést k dalšímu zhoršení výhledu německé ekonomiky. Označil nicméně za vysoce pravděpodobné, že Itálie zůstane v eurozóně.

DIHK dnes rovněž upozornila, že na podnikatelskou náladu v Německu mají nepříznivý vliv problémy s nedostatkem pracovních sil a obavy ohledně vývoje mezinárodního obchodu. \"Firmy se dívají do budoucnosti s menším optimismem než dříve,\" uvedla.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni hrubý domácí produkt (HDP) Německa vzrostl o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK