ČNB dnes zřejmě oznámí zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték

12.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Česká národní banka dnes zveřejní Zprávu o finanční stabilitě a pravděpodobně zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. Banky počítají podle dostupných informací s tím, že k omezení výše úvěru vzhledem k hodnotě nemovitosti by ČNB měla doplnit i omezení ohledně výše splátky a úvěru v poměru k příjmu žadatele. Podle banky by se to mohlo dotknout až třetiny budoucích žadatelů o hypotéku.

Již od ledna letošního roku ČNB bankám naznačuje, že považuje za vysoce rizikové, pokud splátka dluhu přesahuje 40 procent čistého měsíčního příjmu žadatele a pokud je celková výše dluhu vyšší než osminásobek čistého ročního příjmu. Na dodržování těchto pravidel v současné podobě ovšem ČNB netrvá tak jako na dodržování výše hypotéky v poměru k ceně nemovitosti.

Veškerá omezení hypoték ze strany ČNB mají podobu doporučení bankám, protože dosud neexistuje zákon, jímž by si centrální bankéři mohli tato pravidla vynutit. Banky se nicméně těmito doporučeními většinou řídí.

V rámci Zprávy o finanční stabilitě ČNB také zveřejní nové zátěžové testy bank a výši rezervy na ochranu úvěrového trhu, tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK