Akcie v USA oslabily kvůli obavám z obchodního sporu s Čínou

15.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. června (ČTK) - Americké akcie dnes mírně oslabily. Investoři totiž mají obavy z obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou. Americký prezident Donald Trump se rozhodl uvalit cla ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 50 miliard USD (1,1 bilionu Kč). Peking bezprostředně poté oznámil, že chystá opatření obdobných rozměrů a intenzity.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,34 procenta a obchodování uzavřel na 25.090,48 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,11 procenta na 2779,42 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,19 procenta na 7746,38 bodu.

Analytik Peter Tuz ze společnosti Chase Investment Counsel uvedl, že za poklesem akciového trhu stojí především obnovené obavy z vypuknutí obchodní války. Upozornil nicméně, že výprodej akcií není nijak drastický. Dolů zamířily například akcie výrobce letadel Boeing, který je největším americkým exportérem do Číny.

Na devizovém trhu dnes euro posilovalo vůči dolaru poté, co ve čtvrtek utrpělo nejprudší pokles za téměř dva roky. Dolar v důsledku rostoucího obchodního napětí mezi USA a Čínou mírně oslabil také vůči japonskému jenu. \"Na kurz dolaru k jenu mají zjevně trochu negativní dopad rostoucí obavy z obchodní války,\" uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange.

Kolem 22:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna nárůst o zhruba 0,3 procenta a pohybovala se mírně nad 1,16 USD. Ve čtvrtek se euro vůči dolaru propadlo o téměř dvě procenta, protože Evropská centrální banka (ECB) slíbila, že bude přinejmenším do konce léta příštího roku držet své základní úrokové sazby na rekordních minimech. Euro tak zaznamenalo nejprudší pokles od 24. června 2016, kdy v reakci na výsledek referenda o odchodu Británie z Evropské unie oslabilo o téměř 2,4 procenta.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK