První zemědělci začali sklízet obilí, zhruba o 14 dní dříve

20.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - První zemědělci na jižní Moravě vyjeli sklízet na pole obilí. Je to o 14 dní dříve než běžně, podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy budou v celém Česku sklizně posunuté o týden až 14 dní. V ZD Bulharech na Břeclavsku se začalo sklízet v úterý, podle předsedy tamního družstva Antonína Osičky se mohlo začít sekat už před týdnem. Agrární komora odhaduje propad sklizně minimálně o pětinu proti normálu.

\"Mohli jsme začínat už minulý týden, nechali jsme to na úterý. Normálně začínáme na konci měsíce, ale co už - nenačekáme nic,\" řekl ČTK Osička. Podle něj je třeba obilí sklidit, protože jinak bude zasychat. Úrodu očekává podobnou jako loni, kdy panovalo sucho, za které bude stát zemědělcům vyplácet jako kompenzaci dvě miliardy korun. \"Možná to bude o kapánek víc,\" dodal Osička. Počítá s tím, že do 10. července by mohl mít sklizeno. \"Pšenice nám už taky zrají, řepka taky - normálně děláme za deset až 14 pracovních dnů, když nám nezaprší,\" uzavřel s tím, že zatím v jeho oblasti vůbec nepršelo. Osička počítá s tím, že další zemědělci začnou do konce týdne sklízet pšenici.

Podle Pýchy je letošní začátek sklizně hodně brzký, což bude mít dopad na kvalitu zrna i výtěžek. Podle něj jsou však například na Vysočině podniky, které očekávají rekordní úrodu, v tom samém kraji však některé zemědělské firmy očekávají enormní propady, právě podle toho, zda na jejich pole zapršelo.

Že letošní úroda bude menší, zejména kvůli horkému a suchému počasí v květnu, si myslí i mluvčí Agrární komory ČR Jiří Felčárek. Ozimé plodiny tehdy podle něj omezily růst. \"Rostlina se tak logicky bránila nedostatku vody zmenšením vlastní biomasy a i další průběh a vliv počasí urychlil o zhruba dva až tři týdny celý proces dozrávání,\" uvedl mluvčí. Podle něj se toto zmenšení prakticky už nedá dohnat. \"Ale vzhledem k tomu, že deště přišly z tohoto pohledu spíše pozdě, je předpoklad, že sklizeň ozimých obilovin a řepky může být v průměru o zhruba 20 procent nižší. Tam kde nezapršelo, či zapršelo pozdě mohou být propady i mnohem vyšší,\" poznamenal.

Zemědělci mají letos nárok na vyplacení až dvou miliard korun za loňské sucho. Podle Osičky ale reálně dostanou peníze před Vánocemi. V tomto týdnu začalo ministerstvo zemědělství sbírat žádosti o kompenzace. \"Z tohoto pohledu je dvojnásob nešťastné, že kompenzace za loňské sucho jsou teprve na počátku své administrace, protože zpravidla jsou postiženy stejné lokality jako v loňském roce a opakovaný výpadek v tržbách za obilí a řepku, ale třeba i propady z první seče krmných plodin se již reálně a zásadně promítají do hospodaření podniků, které například jednají s dodavateli a partnery o posunu svých závazků,\" uzavřel Felčárek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK