Banky vesměs promítnou vyšší sazby úroků jen do cen hypoték

27.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Tuzemské banky se časem chystají promítnout vyšší úrokové sazby České národní banky vesměs jen do cen hypotečních úvěrů. Zvyšovat úroky spotřebitelských úvěrů ani vkladů se nechystají. Vyplývá to z ankety ČTK mezi bankami. Česká spořitelna připravuje naopak zlevnění delších hypoték. Základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, centrální banka dnes zvýšila o 0,25 procentního bodu na jedno procento.

\"Zvýšení sazeb ze strany ČNB velmi pravděpodobně promítneme během července do sazeb hypotečních úvěrů. Našich spotřebitelských úvěrů by se změna sazeb neměla dotknout,\" řekl ČTK ředitel pro úvěrové produkty Moneta Money Bank Tomáš Kostrhoun.

\"U hypotečních úvěrů vyčká, jak na tuto novinku zareaguje trh a podle toho zvážíme i reakci,\" uvedla mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. V tuto chvíli je ještě brzo. Co se týče depozit, tam podle ní banka žádné změny nechystá. Unicredit Bank zareaguje následně podle finančního trhu. \"Předpokládáme, že může dojít k mírnému navýšení sazeb u hypoték,\" míní mluvčí banky Petr Plocek.

Sberbank CZ momentálně nebude na zvýšení sazeb reagovat. \"Na výši úroků nemá vliv pouze základní sazba ČNB, ale i další faktory, které pravidelně vyhodnocujeme a na základě toho rozhodujeme o úpravě sazeb úvěrů i spoření,\" upozornila mluvčí banky Radka Černá.

Česká spořitelna naopak reaguje na stále rostoucí zájem Čechů financovat své vlastní bydlení a od 2. července až do odvolání snižuje úrokové sazby u vybraných hypotečních úvěrů o 0,2 procentního bodu. Snížení se týká nejvyužívanějších hypoték s fixacemi na pět, osm a deset let, uvedl mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK