V USA vzniklo v červnu víc míst, míra nezaměstnanosti ale stoupla

06.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. července (ČTK) - Ve Spojených státech vzniklo v červnu 213.000 pracovních míst, více než se čekalo. K růstu přispěl hlavně zpracovatelský sektor. Míra nezaměstnanosti se však zvýšila na čtyři procenta z květnových 3,8 procenta, protože více lidí začalo hledat práci. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

V květnu byla míra nezaměstnanosti nejnižší za 18 let. Podle analytiků je růst míry nezaměstnanosti při vysoké tvorbě nových pracovních míst známkou důvěry v trh práce.

Ministerstvo práce rovněž revidovalo směrem vzhůru údaje za duben a květen. Nově vzniklo za tyto dva měsíce o 37.000 více pracovních míst, než se doposud uvádělo. Ekonomika potřebuje měsíčně vytvořit zhruba 120.000 pracovních míst, aby udržela krok s růstem populace v produktivním věku.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že v červnu vznikne 195.000 pracovních míst. Míra nezaměstnanosti měla zůstat na 3,8 procenta.

Nová pracovní místa vznikala v téměř všech sektorech, nejvíce ve zpracovatelském sektoru a stavebnictví. V maloobchodě však počet míst klesl.

Průměrná hodinová mzda v červnu stoupla meziměsíčně o 0,2 procenta po květnovém růstu o 0,3 procenta. Meziročně vzrostla o 2,7 procenta, stejně jako v předchozím měsíci. Stabilní růst mezd by měl zahnat obavy z vyšších inflačních tlaků a udržet centrální banku USA (Fed) na cestě pozvolného zvyšování úrokových sazeb, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK