Spolek Voda z Tetčic napadl stavbu brněnského okruhu v Žabovřeské

25.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. července (ČTK) - Spolek Voda z Tetčic napadl stavbu velkého městského okruhu v Brně, který mé vést Žabovřeskou ulicí. Měla začít již v srpnu, nyní je začátek nejistý. Jde o důležitou stavbu pro plynulost dopravy ve městě, protože na obou koncích více než kilometr dlouhé dvoupruhové silnice navazují čtyřpruhové silnice. V dopravních špičkách tak vznikají před Žabovřeskou z obou stran kolony. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a město dnes nechtěly situaci komentovat a na čtvrtek svolaly tiskovou konferenci.

ČTK požádala o vyjádření také Jihomoravský kraj, napadení směřovalo ke krajskému odboru dopravy a médiím je poskytl předseda hnutí Brno+ Robert Kotzian. Spolek Voda z Tetčic blokuje či blokoval více staveb na jižní Moravě, nejviditelněji se mu dařilo řadu let mařit modernizaci železniční tratě Brno - Zastávka u Brna, která by měla začít v příštím roce. Podle dostupných informací za spolkem stojí Josef Dvořák z Tetčic.

Kotzian v tiskové zprávě uvedl, že spolek Voda z Tetčic je napojený na brněnský spolek Děti Země, který dlouhodobě napadá dopravní stavby v zemi, často kvůli chybným úředním postupům, což byl podle rozhodnutí soudu případ i zmíněné železniční tratě.

Nyní se v napadení píše, že podle spolku bylo stavební povolení i posudek vlivů na životní prostředí EIA vydaný v rozporu se zákonem. ŘSD chtělo začít stavět první etapu v srpnu, stavba čtyřpruhové silnice má trvat do roku 2023 a stát bude zhruba tři miliardy. Původně se po otevření Královopolských tunelů v roce 2012 hovořilo o začátku stavby Žabovřeské v roce 2013, začátek se však trvale odsouval. Po dokončenístavby bude velký městský okruh v západní části města hotový.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK