Heineken koupí 40procentní podíl v největším výrobci piva v Číně

03.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 3. srpna (ČTK) - Heineken koupí za 3,1 miliardy dolarů (68,7 miliardy Kč) 40procentní podíl ve firmě, která většinově vlastní největšího výrobce piva v Číně China Resources Beer (CR Beer). Nizozemská pivovarnická skupina tak chce podle svého dnešního prohlášení lépe využít potenciál čínského trhu s prémiovým pivem, na němž působí od roku 1983.

Podle dohody odkoupí také čínský partner, China Resources Enterprises (CRE), za 463,6 milionu eur (téměř 12 miliard Kč) podíl 0,9 procenta v nizozemské firmě. Obě společnosti své čínské aktivity sloučí a holandská pivovarnická skupina poskytne čínské CR Beer dlouhodobou licenci na svou značku v Číně, Hongkongu a Macau.

Podle sdělení Heinekenu partneři doufají, že se jim společně podaří dosáhnout růstu svého podnikání. CRE si od odhody slibuje, že posílí své zaměření na prémiové druhy piv a Heinekenu se zase podaří zlepšit dostupnost své značky v Číně.

Čínský trh s pivem je největší na světě. Místní pivo Snow, které vyrábí právě CR Beer, je nejprodávanějším pivem na světě, přestože se prodává téměř výhradně v Číně. Spotřeba piva v zemi od roku 2013 klesá, protože místní začínají upřednostňovat víno. Kategorie prémiových pivních značek zde nicméně podle údajů společnosti Euromonitor od roku 2012 každoročně roste o více než deset procent.

Heineken je druhým největším producentem piva na světě. V České republice vlastní pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno. Skupina Heineken je dlouhodobě trojkou na českém trhu po plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen.

V letošním prvním pololetí klesl provozní zisk celé skupiny meziročně o tři procenta na 1,75 miliardy eur (zhruba 45 miliard Kč). Heineken zároveň zhoršil odhad celoroční provozní marže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK