Karlovarské minerální vody měly v pololetí tržby 4,3 mld Kč

13.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 13. srpna (ČTK) - Skupina firem Karlovarských minerálních vod (KMV) dosáhla v pololetí letošního roku tržeb ve výši 4,3 miliardy korun. Meziročně jde o nárůst o tři procenta. Skupině, která je největším výrobcem minerálních a pramenitých vod ve střední Evropě, rostl i hrubý zisk, i když konkrétní čísla společnost neuvádí. Ekonomický růst umožnil firmě v červenci zvyšování mezd v českých závodech, už počtvrté od dubna 2017, sdělila dnes společnost ČTK.

Ukazatel EBIDTA, který popisuje zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizací, meziročně stoupl o 23 procent. Vloni skupina KMV dosáhla obratu 8,3 miliardy korun, přičemž meziročně šlo o dvanáctiprocentní růst. \"Na trhu přetrvává příznivá ekonomická situace, mzdy mají rostoucí tendenci, což pozitivně ovlivňuje chování spotřebitelů, kteří jsou náročnější a vyhledávají kvalitnější a zajímavější produkty,\" komentuje v tiskové zprávě výsledky Alessandro Pasquale, generální ředitel KMV.

Zájem spotřebitelů o balené vody z portfolia KMV opět vzrostl, v segmentu ochucených minerálních vod o tři procenta, u přírodních minerálních vod o devět procent (Magnesia) a u Dobré vody o šest procent.

K dobrým výsledkům přispěly také novinky, vylepšená ochucená řada Magnesia RED s vitamínem B nebo Mattoni Cedrata. Dobrá voda rozšířila svou řadu ochucených minerálních vod o varianty s bylinkovými příchutěmi. Rostou prodeje i speciálních sirupů do mléka od Dobré Vody, rostoucí trend i mimo sezonu zaznamenává celá řada Poctivých limonád od Poděbradky.

KMV vyváží své výrobky zhruba do 20 zemí. K největším odběratelům patří Slovensko, Německo a Polsko. KMV exportuje i do Ruska, USA, Spojených arabských emirátů, Izraele nebo Austrálie.

Podařilo se zvýšit podíl prémiových značek na celkovém vývozu, zejména Mattoni a Magnesie. Například na maďarském trhu vzrostly prodeje Magnesie o 35 procent. Od dubna se Magnesia nově dodává do obchodní sítě ve Finsku.

KMV chce rozšířit své portfolio o další značky a dohodla se společností PepsiCo na převzetí distribuce jejich značek v Česku, Maďarsku a na Slovensku. O přípustnosti transakce ale ještě rozhodují antimonopolní úřady v České republice a na Slovensku. Získání licence a převzetí aktiv v Maďarsku již v květnu schválil tamní antimonopolní úřad GVH.

V Česku vyrábí KMV vedle minerální vody Mattoni pramenitou vodu Aquila a minerální vody Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká kyselka. KMV také vlastní zahraniční značky minerálních vod v Rakousku a Maďarsku. V Bulharsku je KMV výrobcem a distributorem nealkoholických nápojů značek firmy PepsiCo. KMV ve všech zemích zaměstnává celkem 1500 lidí.

pnp dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK