ČMSS stoupl v pololetí čistý zisk o pět procent na 535 milionů Kč

13.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) zvýšila v prvním pololetí meziročně čistý zisk o pět procent na 535 milionů korun. Za nárůstem stojí především nižší tvorba opravných položek, nákladová disciplína a obchodní výsledky, řekl dnes novinářům předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek. ČMSS je největší stavební spořitelnou na českém trhu.

Celkem stavební spořitelny poskytly podle informací ČTK v pololetí úvěry za 36,6 miliardy korun, meziročně o pětinu více. Zároveň uzavřely 234.000 nových smluv. Jejich počet tak meziročně stoupl zhruba o 23 procent.

\"V prvním pololetí jsme byli velmi úspěšní v uzavírání smluv i poskytování úvěrů,\" uvedl Kořínek. Pozitivní je podle něj i výhled na zbytek roku, za celý rok počítá se zhruba dvacetiprocentním růstem počtu nových smluv a dvouciferným růstem objemu úvěrů.

Zájem o úvěry se v prvním pololetí zvýšil o 12 procent, ČMSS poskytla 14.209 úvěrů v objemu 13,8 miliardy korun. ČMSS uzavřela v prvním pololetí 96.266 smluv o stavebním spoření. Ve srovnání s předchozím rokem to je nárůst o 43 procent.

Nárůst nových obchodů napomáhá růstu příjmů z poplatků, které se meziročně zvýšily o pět procent na 315 milionů korun. Naopak přetrvává negativní vliv nízkých úrokových sazeb v české ekonomice. Úrokové příjmy spořitelny proto v prvním pololetí klesly o 14 procent na 979 milionů Kč.

Provozní náklady ČMSS meziročně klesly o osm procent na 667 milionů korun. \"V prvním pololetí jsme nemuseli tvořit žádné nové opravné položky, naopak jsme mohli část dřívějších rezerv rozpustit,\" uvedl Kořínek. Celková aktiva ČMSS ke konci června dosáhla 147,1 miliardy korun. Objem poskytnutých úvěrů činil 113,4 miliardy Kč a objem vkladů 135,9 miliardy korun.

Českomoravská stavební spořitelna vznikla v roce 1993, nyní má zhruba 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 procent) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK