Zbude jen pár nejsilnějších? Bohemia Energy koupila dalšího dodavatele, tentokrát Amper Market

31.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


V budoucnu by na energetickém trhu mělo fungovat jen několik dodavatelů elektřiny a zemního plynu. Už v minulosti silnější hráči skoupili menší firmy. Naposledy skupina Bohemia Energy investovala do dodavatele Amper Market.

Obě firmy prezentují změnu ve vlastnické struktuře jako strategické partnerství, které jim pomůže rozšířit nabídku služeb pro zákazníky. Sto procent akcií ve společnosti Amper Market koupila společnost Europ Easy Energy, jež se sama stala součástí skupiny Bohemia Energy v roce 2015.

„Odvětví energetiky prochází dynamickým rozvojem, kdy se většina dodavatelů snaží najít tu nejlepší cestu k budoucímu úspěchu u zákazníka. My tuto cestu vidíme ve strategických akvizicích a obchodních partnerstvích,“ říká Jiří Písařík, předseda představenstva Europe Easy Energy a jednatel Bohemia Energy.

Podle Jana Palaščáka, generálního ředitele Amper Holding, probíhá na energetickém trhu koncentrace a konsolidace dodavatelů, kdy zůstane jen několik silných skupin. „Na tuto situaci jsme reagovali tak, aby Amper Market dlouhodobě i po této konsolidaci zůstal jako značka a firma, kterou si lidé spojují s decentrální energetikou, virtuální energetikou a nadstandardním servisem pro výrobce, podniky a municipality,“ dodává.

Vše při starém?

Pro zákazníky Amper Market by se podle vyjádření obou firem nemělo nic měnit. „Produkty, služby i obchodní podmínky zůstávají stejné. V budoucnu se rozšíří spektrum produktů a služeb,“ konstatuje Robert Chmelař, marketingový ředitel Bohemia Energy.

Značka Amper Market zůstane v rámci skupiny zachovaná a bude pokračovat ve své dosavadní strategii, kdy svým zákazníkům dodávala hlavně elektřinu z větší části vyrobené v nezávislých decentralizovaných zdrojích, například ze solárních elektráren, bioplynových stanic nebo kogeneračních jednotek. Společnost je v oblasti výkupu energie od menších výrobců průkopníkem na trhu

Podle údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodával Amper Market ke konci června elektřinu 41 824 zákazníkům, plyn od něho nakupovalo 801 odběratelů. Očekávaný obrat společnosti by letos mohl přesáhnout 4 miliardy korun a dodávky elektřiny zákazníkům překročí 2 tetrawatthodiny.


Čtěte také:


Počet není konečný

Společnost Amper Market byla součástí skupiny Amper Holding, do níž spadají i další dceřiné společnosti, například Amper Generation nebo Amper Meteo. Holding se chce nyní zaměřit na nové služby na energetickém trhu. „Chceme se stát inovátorem energetických služeb v České republice. Přiblížíme se technologiím a budeme se soustředit na úspory energií a další služby. Nyní například připravujeme produkty v oblasti akumulace energie a bateriových systémů,“ upřesňuje Jan Palaščák.

Transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Poté by měla být společnost Amper Market začleněna do skupiny Bohemia Energy, kde bude jejím úkolem nákup a dodávky energií firemním zákazníkům. Na dodávky domácnostem se naopak zaměří služby Europe Easy Energy. „Obě společnosti jsou si blízké svým zaměřením, obchodní filozofií i typem zákazníků,“ zdůvodňuje spolupráci Robert Chmelař.

Bohemia Energy rozšířila akvizicí portfolio svých zákazníků a není to poprvé, kdy koupila jiného hráče na energetickém trhu. Kromě zmiňované Europe Easy Energy patří do skupiny také Comfort Energy, X Energie a slovenská Slovakia Energy. Skupina dodává energii 1,1 milionu zákazníků. Počet akvizic podle všeho není konečný. „Díváme se i na další příležitosti na trhu, chceme dále posilovat svou pozici. Žádné konkrétní akvizice ale dopředu nekomentujeme,“ uzavírá Robert Chmelař.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel