Sazby hypoték rostou. Ale ne ve všech bankách

06.09.2018 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Srpen přinesl zdražení hypoték. Pro navýšení sazeb se rozhodlo 5 bank a k nim se v tomto týdnu přidala i Komerční banka. Na druhou stranu Air Bank sazby snížila. Co se to na trhu děje a jak se budou sazby vyvíjet dál?

Sazby už nestojí na místě

Imunita hypotečních sazeb vůči navyšování sazeb na mezibankovním trhu skončila. Pro zvýšení sazeb se v srpnu rozhodla Hypoteční banka a ČSOB, Moneta, UniCredit Bank a Oberbank. To se samozřejmě propsalo do celkových tržních průměrů, které mapujeme prostřednictvím indexů GOFI.

Průměrná nabídková sazba hypoték do 70 % LTV (index GOFI70) v srpnu vzrostla z červencových 2,51 % na 2,58 %. O 6 setin, na 2,60 % vzrostl také index GOFI 80. Úvěry nad 80 % LTV zdražovaly méně. Index GOFI 85 stoupl z červencových 3,32 na 3,36 %. Roste i průměr variabilních úrokových sazeb, ale ty jsou nyní pouze okrajovou záležitostí a plovoucí sazby se nyní prakticky neposkytují.

Sazby hypoték rostou

Čtěte také:


Kam se budou sazby vyvíjet dál?

V září očekáváme pokračující dvojí přístup poskytovatelů hypoték. Některé banky zdraží, některé však s růstem sazeb počkají a pokusí se vytěžit potenciál zvýšené poptávky po úvěrech související s novou regulativou ČNB. Tento přístup bylo vidět i včera, kdy KB oznámila zvýšení sazeb a Air Bank naopak sazby snížila.

Sazby hypoték rostou

„Nejpozději v říjnu však očekáváme, že začnou zdražovat i banky držící sazby dole a výsledkem bude nárůst tržních průměrů (GOFI indexů) zhruba na 3procentní úroveň (úvěry do 80 % LTV), resp. 3,5 % úroveň u hypoték nad 80 % LTV,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření.


Zdroj: GOLEM FINANCE, Patria.cz, Hypoindex.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY