Slévárenská firma ČKD Kutná Hora na sebe podala insolvenční návrh

11.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kutná Hora 11. září (ČTK) - Strojírenská a slévárenská společnost ČKD Kutná Hora se dostala do platební neschopnosti a podala na sebe insolvenční návrh. Podnik se 400 zaměstnanci ke konci července dlužil věřitelům téměř 350 milionů korun, hodnota jeho majetku je kolem 666 milionů Kč, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku. Server E15.cz a Kutnohorský deník dnes napsaly, že zaměstnanci slévárny jsou doma, protože výroba provozu stojí.

Společnost se podle insolvenčního návrhu dostala do problémům kvůli snížení poptávky po jejích výrobcích na světovém trhu a s tím souvisejícím poklesem zakázek a objemu výroby. Dále čelila propadům měnového kurzu eura a dolaru vůči koruně a chyběli jí také pracovníci na důležitých pozicích, jako jsou taviči, obráběči nebo operátoři CNC strojů. Firma navrhuje řešit úpadek reorganizací.

Server E15.cz připomněl, že ČKD Kutná Hora nezažívá insolvenci poprvé. Podnik zkrachoval již v roce 2010. O dva roky později zadluženou společnost koupil ukrajinský miliardář Konstantin Ževago, jemuž se český výrobce kolejových podvozků hodil do metalurgického impéria.

Podle tehdejších informací E15 se v boji o kutnohorskou ČKD ukrajinský magnát střetl s ruským oligarchou Iskandrem Machmudovem. Jeho Rail Group dokonce za středočeskou společnost nabídla 691 milionů korun. To bylo ještě více než Ževagova nabídka. Věřitelé ale kvůli formálním nedostatkům a údajně nejasnému financování ruský návrh odmítli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK