Kdy a o kolik vzroste invalidní důchod?

03.10.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


V současné době je v České republice přes 400 tisíc invalidních důchodců. Těm nynější vláda slíbila navýšení jejich invalidních důchodů. Kdy a o kolik vzroste invalidní důchod v jednotlivých stupních invalidity? Kolik to bude stát státní kasu?

Vyžít v České republice z invalidního důchodu není žádný med, přesto jej pobírá přibližně 421 tisíc lidí. Vláda uvažuje o nárůstu invalidních důchodů, ovšem s tímto zvýšením vyvstávají další otázky:

Invalidita na kreativitě rozhodně neubírá

Zdroj: Youtube.com/ The Tap Tap

O kolik vzroste invalidní důchod?

Ministerstvo práce a sociálních věcí i předseda vlády se shodují, že by se měly zvýšit invalidní důchody. Obě strany hovoří o růstu maximálně do desíti procent. Nicméně opozice by invalidní důchody řešila spíše systémově a komplexněji.

Pokud se podíváme na srovnání s našimi západními sousedy, tak máme téměř dvojnásobný počet invalidních důchodců než v Německu a více než dvojnásobek v Rakousku. Naopak na Slovensku je invalidních důchodů v přepočtu na obyvatele ještě více než u nás.

Pokud by invalidní důchody vzrostly o 10 %, pak by následná průměrná výše invalidních důchodů byla následovná:

Stupeň invalidity Průměrná výše sólo důchodů Průměrná výše sólo důchodů po zvýšení o 10 %
1. stupeň 6 239 Kč 6 863 Kč
2. stupeň 7 216 Kč 7 938 Kč
3. stupeň 11 074 Kč 12 181 Kč

Zdroj: Česká televize

Tip: Jak se počítá invalidní důchod?

Kdy vzroste invalidní důchod?

Invalidní důchod by mohl vzrůst již příští rok. Nicméně příští rok porostou starobní důchody i rodičovská a vláda chystá i další mandatorní výdaje, které zatíží státní rozpočet (který nejspíše bude opět naplánován jako schodkový). Tyto vlivy mohou způsobit, to, že invalidní důchod vzroste až v roce 2020.

Na přesnější informace si budeme muset počkat až po domluvě mezi ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a premiérem Andrejem Babišem (ANO).

 

Kolik je v ČR invalidních důchodců?

V České republice bylo 30. června tohoto roku 421 896 invalidních důchodců, z čehož bylo 213 518 mužů a 208 378 žen. Před půl rokem ČSSZ uváděla 424 242 důchodců, což je pokles o téměř 2 500 důchodců. Cca čtvrtina invalidních důchodců má nemoci svalové a kosterní soustavy a pojivové tkáně, další čtvrtina invalidních důchodců má duševní poruchy a poruchy chování.

Počet invalidních důchodců v ČR v prosinci 2017

Stupeň invalidity Počet invalidních důchodců Relativní podíl invalidních důchodců dle stupně invalidity
1. stupeň 166 077 39,15 %
2. stupeň 72 708 17,14 %
3. stupeň 185 457 43,71 %
Celkem 424 242 100,00 %

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Počet invalidních důchodců se ale postupem času snižuje, před deseti lety bylo invalidních důchodců o 100 tisíc více. Bohužel za snížení mohla převážně změna legislativy, kdy se od roku 2010 invalidní důchod mění ve starobní automaticky při dosažení důchodového věku. V posledních letech ubylo hlavně invalidních důchodců s 1. stupněm invalidity kvůli zpřísnění podmínek a také kvůli zaostávání růstu invalidního důchodu za růstem mzdy.

Počet invalidních důchodců rozdělených podle stupně invalidity mezi lety 1980 až 2016

Invalidní důchodci v ČR

Zdroj: ÚZIS, ČSSZ, ČSÚ a ČTK


Čtěte také:

Jak pracovat s invalidním důchodem?

Růst minimální mzdy v roce 2019


Jaká je průměrná výše invalidních důchodů?

Průměrná výše invalidních důchodů byla v červnu 2018 v České republice následující:

Stupeň invalidity Průměrná výše sólo důchodů
1. stupeň 6 239 Kč
2. stupeň 7 216 Kč
3. stupeň 11 074 Kč

Zdroj: Česká televize

Pokud se podíváme na vývoj invalidních důchodů v ČR od roku 2006, tak invalidní důchod vzrostl nominálně o více než třetinu. Naproti tomu průměrná mzda vzrostla nominálně více než o polovinu. Pokud by se invalidní důchod zvýšil o 10 %, tak by se průměrný invalidní důchod 3. stupně dostal na hranici hrubé minimální mzdy v tomto roce.

Průměrná výše invalidního důchodu a minimální mzdy v ČR od roku 2006
Invalidní důchod a jeho vývoj

Zdroj: ČSÚ a ČSSZ

V době, kdy rostou mzdy, platy státních zaměstnanců, starobní důchody i další dávky, tak bychom na invalidní důchodce neměli zapomínat. Invalidní důchodci jsou v dnešní době díky podpoře státu a rozvoji moderních technologií žádanými zaměstnanci na trhu práce a podniky sami uvádějí, že pokud se jim vyjde v určitých věcech vstříc, tak se jedná o výborné zaměstnance, kteří netrhají partu a ještě ji většinou oživí svým černým smyslem pro humor.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 74 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY