Koruna oslabila k euru i dolaru

09.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Česká měna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Koruna k 17:00 oslabila oproti předchozímu závěru k euru o devět haléřů na 25,84 Kč/EUR a k dolaru o sedm haléřů na 22,52 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Podle analytiků kurz ovlivnilo dnešní informace o zpomalení inflace v září.

Meziroční růst cenové hladiny podle Českého statistického úřadu v září zpomalil na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta. Zářijová meziroční inflace tak byla o 0,2 procentního bodu nižší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka (ČNB). Údaje o inflaci podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové přispěly k oslabení koruny. \"Finanční trhy se zřejmě začaly obávat, že by z listopadového zvýšení (úrokových) sazeb mohlo sejít,\" sdělila.

Bankovní rada ČNB koncem září potřetí v řadě zvýšila úrokové sazby, od nichž se odvíjí úročení komerčních úvěrů. Další měnové zasedání rady bude na počátku listopadu. \"Podle našeho názoru zářijový vývoj spotřebitelských cen na listopadovém zvýšení sazeb nic nemění,\" uvedla Steckerová. Ředitel měnové sekce ČNB Tomáš Holub dnes uvedl, že inflační tlaky se v budoucnu zmírní v souvislosti s pokračujícím zvyšováním úrokových sazeb, obnoveným posilováním kurzu koruny a pomalejším růstem mezd.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,75 25,84 Kč/USD 22,45 22,52

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK