BMW investuje miliardy za většinu ve společném podniku v Číně

11.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov/Šen-Jang (Čína) 11. října (ČTK) - Německý výrobce luxusních automobilů BMW zaplatí 3,6 miliardy eur (93,1 miliardy Kč) za získání většinového podílu v podniku, který provozuje společně s čínským partnerem Brilliance China Automotive Holdings. Jako první světová automobilka tak využije uvolnění vlastnických pravidel v Číně, která zahraničním výrobcům aut neumožňovala vlastnit ve společných podnicích více než 50 procent. Německý podnik dnes uvedl, že svůj dosavadní 50procentní podíl zvýší na 75 procent.

Dohoda nabude platnosti v roce 2022, až se dosavadní omezení pro zahraniční spoluvlastníky automobilových firem zcela uvolní. V nadcházejících třech letech BMW investuje další více než tři miliardy eur do zvýšení produkce na největším světovém automobilovém trhu.

\"Vstoupili jsme do nové éry,\" uvedl dnes šéf BMW Harald Krüger ve svém projevu v severovýchodním čínském městě Šen-Jang, kde společný podnik sídlí. Poděkoval i čínskému premiérovi Li Kche-čchiangovi, o kterém řekl, že tento plán \"osobně podpořil\".

Peking se snaží přimět světové automobilky, aby v Číně více investovaly. Postupně proto letos uvolňuje restriktivní vlastnická pravidla. S ohledem na rostoucí napětí v mezinárodním obchodě se čínská vláda také zavázala k širšímu otevření svých trhů, včetně snížení daní na dovoz automobilů, léků proti rakovině a spotřební zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK