Ceny v průmyslu v září dál rostly, v zemědělství zpomalily pokles

16.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v Česku v září dál zpomalily meziroční růst na 3,2 procenta ze srpnových 3,3 procenta. Ceny nadále rostly také u stavebních prací a tržních služeb pro podniky, v zemědělství opět výrazně zpomalily pokles. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Informoval také o vývoji cen v zahraničním obchodě za srpen, ceny dováženého zboží v osmém měsíci zrychlily meziroční růst, u vyváženého zboží růst zpomalil.

Ceny u výrobců mohou naznačit budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace v září klesla na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta, proti loňskému září zdražilo hlavně bydlení a potraviny.

V zemědělství ceny v září zpomalily meziroční pokles na 0,4 procenta ze srpnových 2,1 procenta. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o čtyři procenta, v živočišné naopak klesly o 6,5 procenta.

Ceny stavebních prací se podle odhadů zvýšily o 3,8 procenta, v srpnu meziročně stouply o 3,5 procenta. Nadále rostly také ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví.

Tržní služby pro podniky v září zdražily o 1,6 procenta po růstu cen o 1,5 procenta v srpnu.

V zahraničním obchodě v srpnu vývozní ceny zpomalily meziroční růst na 1,6 procenta ze srpnových 1,8 procenta. Dovozní ceny se v osmém měsíci zvýšily o 2,9 procenta, o měsíc dřív stouply o 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK