Rozvojová banka zvýšila podporu podnikům o třetinu na 9,7 mld. Kč

17.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Státem vlastněná Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) za letošní první tři čtvrtletí poskytla více než 4700 podnikům finanční podporu přesahující 9,7 miliardy korun, což je proti stejnému období loni více než třetinový nárůst. Ve spolupráci s komerčním sektorem tak banka v Česku podpořila podnikatelské projekty za víc než 16 miliard Kč. Banka to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě.

Nejčastěji čeští podnikatelé čerpají podporu ve formě záruk, kterých ČMZRB v letošních prvních třech čtvrtletích vystavila přes 4600 za 8,9 miliardy korun. Zaručila se tak za komerční úvěry na provoz i investice za téměř 13 miliard korun. Nejvíce záruk banka poskytla z národního programu Záruka 2015 až 2023, který umožňuje podnikatelům získat peníze z investičního plánu pro Evropu, který bývá podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera označován jako Junckerův plán.

Vzhledem k zájmu o tyto záruky, aby se nevyčerpala kapacita programu Záruka, dojednala ČMZRB letos v září s Evropským investičním fondem zvýšení jeho protizáruky. Banka tak bude moci zaručit úvěry za dalších zhruba 11,5 miliardy korun a program bude moci pokračovat minimálně další dva roky. \"Díky zvýšení protizáruky Evropským investičním fondem budeme moci podpořit dalších více než 4000 podnikatelských projektů,\" uvedl generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek.

Podnikatelé mohou u ČMZRB čerpat také zvýhodněné úvěry z programu Expanze, který začal fungovat loni v červnu a využívá peníze z evropského Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Za letošní tři čtvrtletí takto 149 podnikatelských projektů získalo víc než miliardu korun, od spuštění programu Expanze banka ve spolupráci s komerčním sektorem podpořila 178 projektů za víc než 2,6 miliardy korun.

Českomoravská záruční a rozvojová banka pomáhá rozvoji malého a středního podnikání, infrastruktury a dalších sektorů ekonomiky vyžadujících veřejnou podporu. Byla založena v roce 1992. Jejím jediným akcionářem je Česká republika zastoupená ministerstvem průmyslu a obchodu, ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK