MPSV: Nová rodičovská stát vyjde na 11,2 miliardy Kč

07.11.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Nejnovější pohled ministerstva práce a sociálních věcí na růst rodičovského příspěvku: Kdy poroste? Na kolik to vyjde státní kasu? A bude mít hodnotu 260 či 300 tisíc korun? A na kolik si přijdou rodiče vícerčat?

Maminkovská fóra i diskuze v posledních dnech vřou. Snažilky o druhé mimčo pořádně neví, kdy si přestat dávat pozor, a tatínkové jsou z toho zmatení úplně. A to vše kvůli tomu, že rodičovský příspěvek má po více než deseti letech povyrůst o 80 tisíc Kč, ale stále není jisté, jestli to bude v lednu 2020 či dříve a ve dvou vlnách. A další řada nezodpovězených otázek visí stále ve vzduchu. Společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí se budeme snažit zodpovědět na tyto otázky:

Zbydou dětem, které oslaví 4 roky v roce 2019, jen oči pro pláč?

Plačící dítě

Zdroj: Shutterstock

Růst rodičáku - 40 tisíc v roce 2019, či 80 tisíc v roce 2020?

Přestože se Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo financí shodly na růstu rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun v lednu roku 2020, tak vidle do této úmluvy mohou hodit ještě další koaliční jednání. Nicméně se nejspíše rozhodne z těchto dvou variant. Zatím se zdá blíže ta možnost s růstem 80 tisíc v lednu 2020.

Tip: Vypočítejte si výši rodičovské

Kdy o tom bude rozhodnuto?

Zast. vedoucí tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí Mgr. Barbara Hanousek Eckhardová komentuje termín rozhodnutí o růstu rodičovského příspěvku takto: „Do několika týdnů by se na koaličním jednání mělo rozhodnout buď o jednorázovém zvýšení na 80 tisíc korun od roku 2020 nebo zvýšení rodičovského příspěvku od příštího roku o 40 tisíc korun a další rok pak o dalších 40 tisíc."

Kdo bude mít nárok na zvýšený rodičovský příspěvek?

Dále zast. vedoucí tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí Mgr. Barbara Hanousek Eckhardová komentuje nárok takto: „Bude-li zachována dosavadní úprava přechodných ustanovení, budou mít nárok na zvýšenou částku rodičovského příspěvku (dočerpání) i ti rodiče, kteří pečují o nejmladší dítě, které ke dni účinnosti (1. července 2019 či 1. ledna 2020 - pozn. redakce) nedovršilo 4 roky života a vyčerpali již celkovou částku 220 000 Kč."


Čtěte také:

Jak je vysoká mateřská ve světě?

Mateřská u nás a na Slovenskou


Ostrouhají rodiče vícerčat?

Rodiče vícerčat si přijdou na 1,5násobek rodičovského příspěvku (v dnešní době tedy na 330 tisíc korun). Otázka zní, zda tento poměr bude zachován a rodiče vícerčat by mohli mít rodičovský příspěvek ve výši 450 tisíc korun. Barbara Hanousek Eckhardová z MPSV ovšem nemohla potvrdit, zdali tento poměr bude zachován a pouze potvrdila částku v kterou všichni rodičové vícerčat doufají: „Pokud bude zachován dosavadní poměr 1,5násobek celkové částky rodičovského příspěvku v případě péče o dvojčata či vícerčata, pak bude celková částka činit 450 000 Kč."

 

Rychlé vyčerpání rodičovského příspěvku? Nemožné!

Poslanec za ANO Aleš Juchelka navrhoval možnost rychlejšího "dočerpání" rodičovské dovolené, například kvůli přicházejícímu druhému potomkovi, návratu do zaměstnání či jiným důvodům. Tento návrh byl bohužel smeten ze stolu a rodiče na rychlejší a flexibilnější dočerpání mohou zapomenout, což potvrdila i Barbara Hanousek Eckhardová z MPSV: „Úprava, která je součástí sněmovního tisku č.224, kterou předložil poslanec Aleš Juchelka, není součástí návrhu novely zákona o státní sociální podpoře, kterou připravuje MPSV."

Státní kasu to bude stát více než 11 miliard

Dřívější ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál počítal s výdaji na růstu rodičovské kolem 9 miliard korun ročně. U nárůstu o 40 tisíc korun se hovořilo o 3 miliardách. Nicméně dle propočtu MPSV se bude jednat první rok o výrazně vyšší částku, což doplňuje Barbara Hanousek Eckhardová takto:

„Podle našeho výpočtu si navýšení rodičovského příspěvku na 300 000 Kč a 450 000 Kč při péči o dvojčata či vícerčata s výše uvedeným přechodným ustanovením vyžádá cca 11,2 mld. Kč v roce 2020 a cca 8,6 mld. Kč v letech následujících. "

Tato odpověď přináší asi největší dávku optimismu do žil rodičům, protože MPSV již má propočteny výdaje pro státní rozpočet u varianty pro 80 tisíc. Nicméně se jedná o částku, která se do této doby neobjevila v médiích a bude poměrně zátěží pro státní rozpočet (když přičteme růst mandatorních výdajů a zpomalování tempa růstu české ekonomiky). Příslibem ovšem je, že strany napříč Poslaneckou sněmovnou si uvědomují, že rodičovský příspěvek je dlouhodobě podfinancován a neměnil se přes 10 let, tudíž panuje výjimečná shoda o růstu rodičovského příspěvku.

Dodejme, že schválení růstu rodičovského příspěvku se plánuje na začátek roku 2019. Ovšem s trochou štěstí a politické vůle by mohlo být do Vánoc jasno.

Stále vám něco není jasné ohledně rodičovského příspěvku? Tak položte dotaz v naší poradně! Těšíme se na vaše dotazy.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY