Soud zahájil insolvenční řízení PSJ, na návrh samotné firmy

06.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 6. listopadu (ČTK) - Krajský soud v Brně zahájil insolvenční řízení u akciové společnosti PSJ sídlící v Jihlavě. Insolvenční návrh na sebe podruhé podala sama stavební firma. V prvním případě ji ale předešel jiný věřitelský návrh, který už řešil soud. Toto řízení bylo zastaveno. Nový insolvenční návrh podalo vedení PSJ v tomto týdnu. Uvedlo v něm, že společnost je v úpadku ve formě druhotné platební neschopnosti. Eviduje 1464 věřitelů se závazky 1,588 miliardy korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Firma uvedla, že její první návrh byl podle zákona považován jen za přistoupení k insolvenčnímu řízení a platil pro něj daný stav tohoto řízení. \"Dlužníku tak fakticky bylo v této době znemožněno účinné podání insolvenčního návrhu,\" stojí v novém návrhu. Společnost PSJ proto podání zopakovala a navrhla, aby soud rozhodl o jejím úpadku. Jejím jediným akcionářem je PSJ Holding se sídlem v Amsterodamu.

PSJ, a.s., se zabývá generálními dodávkami staveb. Soudu firma sdělila, že finanční ztráty utrpěla na zakázkách v zahraničí i v tuzemsku a jednání o nalezení vhodného finančního partnera byla neúspěšná. Hodnota jejího veškerého majetku je podle insolvenčního návrhu 1,857 miliardy Kč. Čistý obrat firmy za poslední účetní období byl 3,987 miliardy Kč.

Podle pondělní tiskové zprávy PSJ zablokování insolvenčního procesu situaci firmy ztížilo; první návrh na insolvenci na sebe PSJ podala už v první polovině září. Předešel ji ale člověk z Ukrajiny, který tvrdil, že mu PSJ dluží 200.000 Kč. Firma tuto pohledávku označila za spornou.

\"Ocitli jsme se bez právní ochrany dlužníka. Za dané situace mnozí naši zákazníci přestali platit a hledali možnost zápočtů. Přitom firma nadále musela krýt své výdaje včetně těch mzdových,\" uvedl ve zprávě mluvčí PSJ Miroslav Fuks. Dodal, že návrh představenstva není spojen s návrhem na povolení reorganizace. V zářijovém insolvenčním návrhu firma uvedla, že zaměstnává 268 lidí.

vst dr

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK