Na trh Start pražské burzy vstoupila společnost AtomTrace

27.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Na trh Start pražské burzy vstoupila společnost AtomTrace, která se tak stala světově první veřejně obchodovatelnou společností zabývající se laserovou technologií. Firma upsala 170.000 akcií při ceně 50 Kč za akcii a od investorů získala 8,5 milionu Kč. Burza cenných papírů o tom dnes informovala ČTK. Na burze Start byly dnes také obchodovány dříve upsané akcie společností Fillamentum, Prabos, Primoco a UDI CEE. Start je určen pro malé a střední podniky.

AtomTrace je českou společností se sídlem v Brně, vyvíjející a vyrábějící speciální přístroje využívající metodu spektroskopie laserem. Laserové přístroje AtomTrace jsou například schopny rychle odhalit korozi v železobetonových stavbách. Prostřednictvím laserové spektroskopie lze v laboratorních i venkovních podmínkách zjistit povrchové i podpovrchové chemické složení zkoumaného vzorku. Analytické přístroje společnosti jsou určeny pro vědecká pracoviště a univerzity, průmysl, forenzní vyšetřování, do budoucna například i pro klinický výzkum či zemědělství.

\"Úspěch emise leží na bedrech retailových investorů. Věříme, že společnost s tak vyspělou technologií v blízké budoucnosti osloví i institucionální investory,\" řekl ČTK ředitel Roklen Corporate Finance Jakub Burda.

Burza připravila na příští rok několik změn pravidel trhu Start. Od počátku roku 2019 se bude obchodovat s upsanými emisemi každý měsíc. Konkrétně půjde o každou druhou středu v daném měsíci. Výjimkou bude květen, kdy obchodování bude čtvrtou středu. Takzvané Start Days, tedy dny pro primární úpis nových akcií, byly na rok 2019 stanoveny tři, 21. května, 8. října a 10. prosince 2019.

Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek. Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné kvůli administrativě, která zvyšuje náklady vstupu na burzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK