Banky loni poskytly hypotéky za více než 220 miliard. Hypotéky již nezdražují

18.01.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Objem sjednaných hypoték v prosinci meziročně klesl o 25,8 %. Necelých 15 miliard již nestačilo k tomu, aby banky překonaly objemový rekord z roku 2017. Úrokové sazby hypoték přestaly růst a některé banky dokonce oznámily snížení sazeb.

V prosinci bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz* poskytnuto 6 565 hypotečních úvěrů (y/y - 29,8 %) v celkovém objemu 14,935 mld. Kč (y/y -25,8 %). Oproti prosinci 2017 klesl objem hypoték o čtvrtinu. Průměrná výše hypotéky dosáhla opět velmi úctyhodných 2,275 mil. Kč. V meziročním srovnání tento ukazatel vzrostl o 260 000 Kč

Objem hypoték 2018

„Prosincové hypoteční výsledky potvrzují očekávané zpomalení, které souvisí s nově zavedenými pravidly pro posuzování příjmů žadatelů o úvěr. Dopad tohoto opatření je dvojí. Jednak před začátkem jeho platnosti se lidé hypotékami tzv. předzásobili, takže část prosincového potenciálu bylo realizováno před začátkem platnosti říjnové regulace. A druhým faktorem je fakt, že na hypotéku dosáhne méně lidí,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.    

V součtu za celý rok 2018 bylo sjednáno 99 477* hypotečních úvěrů v celkovém objemu 218,4 mld. Kč. „Pokud bychom k tomuto číslo přičetli i objemové výsledky bank, které hypoindexu svá data nereportují, objem sjednaných hypoték přesahuje 220 mld. Kč. Přesná data budeme mít na začátku února.“ upřesňuje Libor Ostatek.

Oproti předchozímu roku počet sjednaných úvěrů klesl podle dat hypoindex.cz o 9,3 %. V objemu je pokles menší – 3,3 %, a to především díky rostoucí průměrné výši úvěru. Zatímco rok předtím si lidé v průměru vzali hypotéku za 2,049 mil. Kč, nyní celoroční průměr činí 2,193 mil. Kč. Tento ukazatel tedy vzrostl meziročně o 144 000 Kč.

 

Hypoteční sazby přestaly růst

Průměrná úroková sazba v prosinci sjednaných hypoték vzrostla oproti listopadu o 13 setin procentního bodu na 2,91 %. Většina dnes publikovaných článků převzala titulek z portálu hypoindex.cz hovořící o prudkém růstu hypotečních sazeb.

Hypoteční sazby však již nerostou. Ba naopak. Vzhledem k vývoji sazeb na mezibankovním trhu to vypadá spíše na zastavení růstu sazeb a vyloučen není ani jejich pokles. Ostatně UniCredit Bank již sazby plošně snížila a další banky své sazby zkorigovaly směrem dolů prostřednictvím časově omezených akcí.

Cena peněz na mezibankovním trhu klesla za poslední 3 měsíce o více než půl procentního bodu a zcela neobvykle jsou takzvané dlouhé peníze výrazně levnější než peníze krátké. Což vytváří prostor pro snížení hypotečních sazeb především u úvěrů s 5 a víceletou fixací,“ upozorňuje Libor Ostatek. Souvislost mezi vývojem sazeb na mezibankovním trhu a sazeb hypoték ilustruje následující graf.

Vývoj úrokových sazeb hypoték

Stavební spořitelny vytáhly trh k rekordu

Kromě hypotečních bank máme k dispozici i výsledky stavebních spořitelen. Spořitelny v prosinci sjednaly 61 740 ks (y/y + 7,3 %) nových smluv. Celková cílová částka sjednaných smluv činila 20,1 mld. Kč (y/y + 1,6 %). Spořitelny zároveň v prosinci sjednaly 4 396 ks (y/y - 20,4 %) nových úvěrů. Celkový objem úvěrů meziročně klesl o 10,3 % na 4,620 mld. Kč. Průměrná výše úvěru však meziročně vzrostla o 118 000 Kč na 1,051 mil. Kč. 

Stavební spořitelny mají za sebou nadmíru úspěšný rok. Sice nepřekonaly historický rekord z roku 2008, ale už tak velmi slušné výsledky roku 2017 překonaly vrchovatě. V součtu za celý rok 2018 stavební spořitelny sjednaly 73 891 úvěrů v celkovém objemu 72,743 mld. Kč. V meziročním srovnání vzrostl objem sjednaných úvěrů o více než 22 %.

Měsíční výsledky stavebních spořitelen

Banky sice v produkci zaznamenaly mírný meziroční pokles, ten však pomohly nahradit stavební spořitelny. Dohromady loni banky a stavební spořitelny půjčily lidem na bydlení více než 290 miliard korun, což je absolutní rekord v dosavadní historii. „Spolu s nereportujícími bankami celkový objem dosáhne až 295 mld. Kč,“ uzavírá Libor Ostatek.

Úvěry na bydlení - meziroční srovnání


* chybí zde výsledky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK, které svá čísla hypoindexu nereportují

Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, AČSS, ČTK

O NÁS

Společnost GOLEM FINANCE je ryze českou společností založenou v roce 2006, která se specializuje na oblast financování bydlení. Svůj úspěch stavíme na otevřené komunikaci, odbornosti, nezávislosti a dlouhodobém partnerství. Od roku 2007 máme zastoupení ve všech krajích České republiky. Naši hypoteční makléři za dvanáct let činnosti pomohli k vlastnímu bydlení více než 33 tisícovkám klientů, zprostředkovali úvěry v hodnotě převyšující 37 miliard korun a jako společnost jsme se stali lídrem v produktivitě a kvalitě zpracovaných hypoték. Od poloviny roku 2011 v našich řadách působí více než 100 hypotečních makléřů a společnost je bankami a stavebními spořitelnami oceňována jako jeden z nejvýznamnějších partnerů v oblasti financování bydlení. Více na www.golemfinance.cz.  

Autor článku

Luboš Svačina  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ