Leden přinesl znatelný pokles počtu i objemu sjednaných hypoték

25.02.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V lednu výrazně klesl počet i objem sjednaných hypoték, který byl nejnižší za poslední 4 roky. Průměrná úroková sazba poskytnutých hypoték sice vzrostla, ale dobrou zprávou je, že nabídkové sazby již klesají.

V lednu bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz* poskytnuto 4 764 hypotečních úvěrů. V meziročním srovnání to znamená pokles o 38,8 % a nejmenší počet sjednaných hypoték za posledních 5 let.

Oproti loňskému roku sice opět došlo k nárůstu průměrné půjčené částky – ta byla v letošním lednu o 176 000 Kč vyšší než loni, takže v průměru si lidé půjčili 2 294 216 Kč. Ani to však nedokázalo zvrátit výrazný meziroční pokles objemu sjednaných hypoték. Celkově banky v lednu rozpůjčovaly 10,93 mld. Kč. Oproti loňskému lednu tento výsledek znamená pokles o bezmála 5,5 miliardy Kč, v procentech je to 33,8 %. ¨

Hypotéky v lednu 2019

Lednové výsledky bývají zpravidla pod celoročním průměrem, nicméně aktuální výsledek výrazně zaostává i za roky 2016, 2017 a 2018 a je srovnatelný s objemem sjednaných hypoték v roce 2015. Z dlouhodobého pohledu se nejedná o žádnou pohromu, nicméně je evidentní, že trh přibrzdil a pravděpodobně se ve výsledcích začíná projevovat říjnová hypoteční regulace ČNB. Jednak tím, že v měsících před začátkem regulace došlo k předčerpání poptávky a zároveň nyní méně lidí na hypotéku při nových podmínkách dosáhne.

Nabídkové sazby již klesají

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla podle dat serveru hypoindex.cz meziměsíčně o 9 setin procentního bodu na rovná 3 procenta (y/y + 71 bps.). tento nárůst je ještě dozvukem růstu sazeb v závěru roku. Nezvyšování sazeb ČNB a pokles sazeb na mezibankovním trhu otevřel bankám prostor pro snížení sazeb a v lednu již nabídkové sazby výrazně poklesly. Index GOFI mapující nabídky všech poskytovatelů hypoték v lednu klesl z 3,11 na 3,06 %.  A v poklesu pokračuje i v únoru, kdy snížení sazeb oznámila Komerční banka, Oberbank a Raiffeisenbank. Tento trend se postupem času začne projevovat i v hodnotách FINCENTRÁM HYPOINDEXU, která mapuje průměrné úrokové sazby sjednaných hypotečních úvěrů.

Hypoteční sazby leden 2019

Pokles hypoteční produkce předznamenaly již stavební spořitelny. Hodnota úvěrů stavebních spořitelen v lednu meziročně klesla o 34,5 % na necelé 3,5 mld. Kč. Uvidíme, jaký bude celkový výsledek za 1. čtvrtletí. V tuto chvíli odhadujeme, že objem letos sjednaných hypoték by se mohl pohybovat okolo 200 mld. Kč (celý trh včetně nereportujících bank*), tedy o nějakých 25 miliard méně, než loni. Objem úvěrů stavebních spořitelen by se mohl pohybovat okolo 65 mld. Kč.

Hypotéky - kolik jich bude v roce 2019

........................
* nejsou zde obsaženy výsledky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK, které svá čísla hypoindexu nereportují

Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz                     


O NÁS

Společnost GOLEM FINANCE je ryze českou společností založenou v roce 2006, která se specializuje na oblast financování bydlení. Svůj úspěch stavíme na otevřené komunikaci, odbornosti, nezávislosti a dlouhodobém partnerství. Od roku 2007 máme zastoupení ve všech krajích České republiky. Naši hypoteční makléři za dvanáct let činnosti pomohli k vlastnímu bydlení více než 33 tisícovkám klientů, zprostředkovali úvěry v hodnotě převyšující 37 miliard korun a jako společnost jsme se stali lídrem v produktivitě a kvalitě zpracovaných hypoték. Od poloviny roku 2011 v našich řadách působí více než 100 hypotečních makléřů a společnost je bankami a stavebními spořitelnami oceňována jako jeden z nejvýznamnějších partnerů v oblasti financování bydlení. Více na www.golemfinance.cz.  

Autor článku

Luboš Svačina  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ