Růst rodičovské 2020: zvýší se vám částka či prodlouží doba vyplácení?

01.08.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jak se změní vaše měsíční rodičovská po zvýšení rodičovského příspěvku v lednu 2020? Musíte žádat o vyšší rodičovskou? Zvýší se i maximální měsíční limit 7 600 Kč?

Zvýšení rodičovského příspěvku již prošlo 1. čtením v poslanecké sněmovně, a pokud se nic nezmění, tak všichni rodiče, co budou k 1. lednu 2020 pobírat rodičovský příspěvek, se mohou těšit na jeho zvýšení. Jak se toto zvýšení promítne do vaší měsíční rodičovské?

Rodičovský příspěvek, jak se čerpá jeho zvýšení?

Rodičovský příspěvek - čerpání

Zdroj: Shutterstock

Kdo má nárok na zvýšenou rodičovskou?

Ještě není zcela jisté, zdali se stihne schválit zvýšený rodičovský příspěvek o 80 000 Kč, ale vše tomu nasvědčuje. Dle vládního návrhu na něj budou mít nárok ti, kteří budou k 1. lednu 2020 aktivně pobírat rodičovský příspěvek (budou mít tedy dítě mladší 4 let a dosud jejich rodičovský příspěvek nebude vyčerpán).

Rodičům vícerčat se rodičovský příspěvek zvýší ze 330 000 Kč na 450 000 Kč.

Půjde vyplatit zvýšení 80 000 Kč najednou?

Zvýšení o 80 000 Kč nepůjde vyčerpat najednou, takže pokud vaše dítko slaví na jaře 2020, nejspíše nedokážete vyčerpat celou částku, o kterou bude rodičovský příspěvek zvýšen.

Tip: Jak se připravit na zvýšený rodičovský příspěvek, abyste dosáhli na co nejvíce?

Prodlouží se rodičovská sama? Nebo se mi zvýší měsíční příspěvek?

Po zvýšení rodičovského příspěvku v lednu 2020 se vám měsíční rodičovský příspěvek nezvýší, ale automaticky se prodlouží doba čerpání rodičovského příspěvku.

Pokud budete chtít zvýšit měsíční rodičovský příspěvek, tak budete muset podat žádost na Úřad práce ČR.

Jestli rodiče pobírající rodičovský příspěvek stihnou vyčerpat celou částku, záleží na době, kdy příspěvek ještě mohou čerpat (věku dítěte), kolik vyčerpali a také na tom, jaký mohou mít maximální měsíční příspěvek.

Vladimír Dostálek z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) komentuje následovně:

„Maximální rychlost čerpání závisí na doložených předchozích příjmech. Čím vyšší byl váš předchozí příjem, tím vyšší je maximální rychlost, kterou můžete čerpat. Například při průměrné mzdě (za první čtvrtletí 2019) 32 466 Kč odpovídá maximální rychlosti čerpání 22 726 Kč za měsíc."

Žádost o zvýšenou rodičovskou

Přestože se dříve avizovalo, že o zvýšenou rodičovskou se bude muset žádat, tak MPSV uvádí, že ten, kdo pobírá rodičovskou, o zvýšení žádat nemusí.

Tip: Jak zažádat o rodičovský příspěvek?

Žádost o rodičovský příspěvek můžete podat kdykoliv, ale pouze jedenkrát za 3 měsíce. Žádost posíláte na Úřad práce ČR.

Jak se změní limity pro čerpání rodičovského příspěvku?

Výše měsíčního rodičovského příspěvku závisí na délce čerpání rodičovského příspěvku, rodič si v žádosti "naporcuje" rodičovský příspěvek (220 tisíc Kč, 300 tisíc Kč od roku 2020).

Nicméně to, kolik můžete čerpat měsíčně je ovlivněno vaším předchozím příjmem. Maximální výše měsíčního rodičovského příspěvku je aktuálně na hodnotě 32 640 Kč, jestli příští rok poroste, je nejisté.

Zvýšení rodičovské nezvýší maximální měsíční výši rodičovské pro ty, jejichž příjem byl nízký, či neměli žádný příjem (studenti). Ti budou mít maximální limit 7 600 Kč, tedy stejný jako tento rok.

Minimální měsíční rodičovský příspěvek zůstává na 50 Kč.

 

Jak se zvýšení rodičovského příspěvku promítne do čerpání rodičovské?

Navýšení v hodnotě 80 000 Kč se připočítá do dosud nevyčerpané hodnoty z 220 tisíc Kč a jak jsme již bylo uvedeno, tak se vám touto částkou prodlouží doba čerpání.

Příklad 1

Rodič, jehož dítko má mít 4. narozeniny v květnu 2021, pobírá 10 000 Kč měsíčně (délka rodičovské 22 měsíců). Do 1. ledna 2020 dosud vyčerpal 150 tisíc z celkové částky a rodičovský příspěvek bude mít vyčerpaný v červenci 2020.

Bude po zvýšení rodičovského příspěvku i nadále pobírat 10 000 Kč a rodičovská se automaticky prodlouží o 8 měsíců? Nebo se jí zvýší měsíční příspěvek a navýšení (80 000 Kč) se rozpočítá do zbývajících měsíců?

Takovému rodiči se rodičovský příspěvek prodlouží o 8 měsíců a místo do července 2020 jej může pobírat až do března 2021. Rodič si může svůj měsíční rodičovský příspěvek zvýšit v závislosti na příjmech, ale musí o tuto změnu požádat.

Problém ovšem může nastat, když dítě bude mít narozeniny blízko 1. lednu 2020 a vy si nebudete moci zvýšit měsíční příspěvek na maximální možnou hranici 32 640 Kč.

Příklad 2

Rodič, jehož dítě bude mít 4. narozeniny v červnu 2020, pobírá měsíční rodičovský příspěvek 5 000 Kč a maximálně může čerpat 7 600 Kč za měsíc. Vzhledem k tomu, že bude mít k lednu 2020 vyčerpáno 219 tisíc korun, tak stihne z navýšení vyčerpat 44 600 Kč.

Na závěr jen upozorníme, že pobírání rodičovského příspěvku s dítětem starším 2 let nijak neomezuje v podnikání či ve výkonu zaměstnání. Pokud je dítě mladší 2 let, může navštěvovat jesle, mateřskou školku nebo dětskou skupinu v rozsahu maximálně 46 hodin v měsíci.

Pro aktuální informace o růstu rodičovské doporučujeme sledovat naši facebookovou stránku.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 42 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY