Čistý zisk pivovaru Heineken v pololetí klesl na 936 milionů eur

29.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 29. července (ČTK) - Čistý zisk nizozemské pivovarnické skupiny Heineken v prvním pololetí klesl na 936 milionů eur (zhruba 24 miliard Kč) z 949 milionů eur před rokem. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Heineken je druhým největším producentem piva na světě a působí i v České republice.

Provozní zisk v pololetí vzrostl o 0,3 procenta na 1,78 miliardy eur. Zaostal však za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali na 1,92 miliardy eur. Rostoucí náklady totiž převážily nad vyšším objemem prodeje piva.

Akcie podniku po zveřejnění výsledků ztrácely přes šest procent, udržely se ale nad 90 eury. Zůstávají tak blízko svého maxima, kam vystoupily minulý týden.

Heineken nicméně potvrdil, že v celém letošním roce počítá s nárůstem provozního zisku v řádu jednotek procent. Předpokládá, že letos bude těžit z vyššího objemu prodeje, z vyšších cen i z přesunu spotřebitelů k dražším pivům.

V České republice Heineken vlastní pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno. Skupina Heineken je dlouhodobě trojkou na českém trhu po Plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK