Zapomněli jste na pojištění na cesty? Řešení hledejte v mobilu

03.10.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


O tom, kam na dovolenou, přemýšlíte dlouho. Někteří pak zvolí dlouho rozmýšlenou variantu, jiní na poslední chvíli uvidí výhodnou destinaci ve slevě, kde se toužili vždy podívat. Obě varianty zájemců zájezdy koupí. Ale co když zapomenou na pojištění? Je to naprosto jednoduché, pojistí se prostě těsně před odjezdem přes mobilní telefon.

Je téměř jisté, že když si pojištění zakoupíte, nejspíš se po celou dobu zájezdu nic nestane. Podobnou jistou mohou mít ale také ti, co si cestovní pojištění nepořídí a hned při vystupování z autobusu na letišti si zlomí nohu. To pak bolí nejenom zlámaná končetina, ale snad ještě víc peněženka, ze které se musí platit vyšetření a případná hospitalizace. Ale takových hazardérů už dnes moc nenajdeme. Lidé pojištění být chtějí. Jak si tedy poradit, když je 24 hodin před odletem a vy ještě pojištění nemáte? Otevřete si webové stránky pojišťovny třeba v mobilu a za pár minut je vše vyřešeno.

Cestovní pojištění můžete během pár minut vyřídit při čekání na letišti

Cestovní pojištění? Za tři minuty hotovo

Zdroj: Shutterstock

Cestovní pojištění - den, dva před odletem?

Podle výzkumu jedné z pojišťoven si dvě třetiny z nás sjednávají pojištění na cesty 48 hodin před odjezdem, skoro třetina 24 hodin před odjezdem a každý šestý pár hodin před nástupem na plánovanou dovolenou.

Existují dvě odpovědi, proč si sjednáváme pojištění téměř na poslední chvíli. Buď má řada z nás špatnou paměť a zapomene, že v cizině mohou být s naší pojišťovací kartičkou nějaké problémy. Anebo tuto informaci v podvědomí máme, ale až naše psychika a obavy z toho, že se přece jen může něco stát a my to budeme muset platit cash, nás přinutí k zásadnímu kroku, že totiž z konta uvolníme pár stokorun a pojištění zaplatíme.

Faktem zůstává, že tento přístup Čechů není žádným novým trendem, je už několik let stejný.

Tip: Cestovní pojištění k platební kartě: jaké jsou výhody a nevýhody?

Pojistím se až na letišti

Když už si tedy řekneme, že se pojistíme, je pak několik možností, jak to udělat. Můžeme zajít do kamenně pobočky pojišťovny, ale to už skoro zní jako anachronizmus. V době rychlého internetu se samozřejmě můžeme pojistit na webových stránkách pojišťovacích ústavů. To hlavě zvládneme z PC, ale klidně i z mobilu. A možná uvítáme, že některé pojišťovny nám nabídnou i slevu za pojištění on-line.

Můžete také využít řady srovnávačů cen pojistného, kde si můžete najít to nejlevnější pojištění, které vám padne na míru.

Podle expertů z oboru pojišťovnictví je sice trend uzavírání pojistek na poslední chvíli stabilní, mění se však nástroj, ze kterého si pojištění sjednáváme. Stále častěji je to právě mobil. S jistou nadsázkou se tedy lidé mohou pojistit ještě pár minut předtím, než si sednou do letadla.

Proč to tak probíhá, je taky jasné. Zvládneme to v řádu minut, pojišťovny dokonce mají zjištěno, že lidé do třiceti let se zvládnou pojistit přes mobilní telefon pod tři minuty. Naopak lidé 50+ potřebují až osm minut.

Tip: Jak postupovat v případě pojistné události?

Pátečníci cestovního pojištění

Nejvíce se pojištění sjednává podle statistik pojišťoven v pátek. Možná také proto, že oblíbené odjezdy na dovolenou jsou v sobotu. Další zajímavostí je, že pojištění sjednávají častěji muži mezi šestou hodinou podvečer a půlnocí.

A jaké pojištění si sjednávají? Dřív podle odborníků daleko víc šetřili. To je dnes už jiné. Lidé dají rádi víc peněz za „silnou“ pojistku. Nejlevnější pojištění si kupují je tři lidé ze sta.

Tip: Kolik stojí ošetření v zahraničí bez cestovního pojištění?

 

A jaké jsou varianty cestovního pojištění?

Nejlevnější pojistka – jenom krytí léčebných výloh s hodně omezeným limitem (2 až 3 miliony Kč) a asistenční služby.

Standard – vyšší limity na léčebné výlohy (asi 5 milionů korun), asistence, pojištění odpovědnosti, úrazu a zavazadel.

Prémiová varianta – až neomezené limity na léčebné výlohy, vysoké limity na všechna rizika, která jsou ve standardu, pojištění zpoždění letu, zavazadel či ztráty dokladů, právní asistence a jiné.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ