Záměr Tesly postavit továrnu v Německu považuje Berlín za úspěch

13.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. listopadu (ČTK) - Za velký úspěch pro Německo považuje ministr hospodářství Peter Altmaier záměr americké společnosti Tesla postavit v Německu továrnu. Plán v úterý oznámil zakladatel a šéf Tesly Elon Musk, který chce závod vybudovat v blízkosti Berlína. Němečtí představitelé podle listu Die Zeit očekávají, že ve spolkové zemi Braniborsko vznikne až 7000 nových pracovních míst, další stovky až tisíce pak v Berlíně.

\"Rozhodnutí postavit v Německu vysoce moderní továrnu na elektroauta je dalším důkazem atraktivity Německa,\" řekl Altmaier s tím, že Německo má příležitost stát v centru světového dění v oblasti elektrifikaci dopravy. Muskovo prohlášení považuje za skvělou zprávu, neboť závod vytvoří nová pracovní místa. O případných pobídkách zatím Německo podle Altmaiera s Teslou nejednalo, k výrobci elektroaut chce ale země přistupovat jako k jakékoliv jiné automobilové společnosti.

Musk na twitteru dodal, že továrna bude vyrábět nejen auta, ale také pohonné systémy a baterie, začít chce s vozem Model Y. Závod označovaný jako Gigafactory 4 bude stát nedaleko letiště a se začátkem výroby se počítá v roce 2021.

Ramona Popová, která má v berlínské regionální vládě na starosti hospodářství a energetiku, rozhlasové stanici Inforadio řekla, že očekává tisíce nových pracovních míst. \"V současnosti se pro továrnu v Braniborsku hovoří o 6000, 7000 pracovních míst,\" řekla s tím, že v Berlíně vznikne dalších několik set až tisíc pozic. Dodala, že Tesla není jen výrobcem aut, věnuje se také vývoji softwaru, výzkumu a inovacím. \"Berlín je pro to přirozeně tím správným místem,\" řekla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK