Stovky korun protopíme zbytečně. Jak šetřit teplo?

05.12.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stovky až tisíce korun protopí české domácnosti zbytečně. Podle odborníků byty přetápíme. Snížení teploty o jeden stupeň přitom ušetří až 6 % tepla. Jaké jsou další tipy, jak doma šetřit teplo?

Pokud máte pocit, že je váš účet za teplo vysoký, zkuste si během topné sezóny osvojit několik jednoduchých, ale osvědčených rad. S jejich pomocí můžete ušetřit stovky až tisíce korun ročně, záleží na velikosti vašeho účtu za teplo a na objemu tepelných ztrát.

Zavřete okna včas

S tím, jak se venku ochlazuje, byste si měli zvyknout včas zavírat okna. Větrání na klasickou ventilačku znamená zbytečné tepelné ztráty. „Když je venku chladno, stačí krátké, ale intenzivní větrání, takzvaně průvanem. Pokud byste větrali jen na větračku, ale delší dobu, zdi by se postupně ochladily a museli byste celou místnost vytápět znovu,“ připomíná základní poučku Hana Novotná z Bohemia Energy.

20°C v obýváku stačí

Hned s nástupem topné sezóny byste si doma měli nastavit správnou teplotu. Pokud není dům zateplený nebo má starší okna, spotřeba tepla roste. „U nezateplených domů můžete šetřit dobrou regulací tepla, která je důsledně vázaná na provoz domu. Topte jen, když jste doma, když jste v práci nebo spíte, stačí temperovat na sedmnáct stupňů,“ uvádí Miroslav Šafařík, expert na úspory energií. Nezateplené stěny jsou totiž chladné, vytvářejí tak nepříjemný pocit nepohody a nutí vytápět na podstatně vyšší teplotu.

V obytných místnostech, například v obývacím pokoji, stačí vytápět na dvacet stupňů celsia. Tam, kde trávíte méně času, stačí topení ztlumit ještě o pár stupňů. Typickým příkladem je ložnice. „Tady stačí sedmnáct stupňů. Vhodným nastavením různých teplot během dne můžete ušetřit až 20 % tepla,“ říká Vanda Jarošová ze spotřebitelské organizace dTest.

Jak ušetřit za teplo, za topení plynem a elektřinou

Zdroj: Shutterstock

Položte silné koberce

Pokud žijete ve starším nezatepleném domě nebo bytě, můžete cítit chlad od nohou, což vás nutí více topit. Rozumnou investicí jsou v tomto směru silné koberce, které umí snížit potřebu vytápění až o dva stupně, aniž by utrpělo vaše pohodlí.

„Šikovné jsou hlavně vlněné koberce nebo koberce s dlouhým vlasem. S nimi můžete ušetřit mezi 4 až 5 % výdaji za vytápění. Čím větší zima venku je, tím více koberec na vytápění ušetří. Investice do huňatého koberce se tak rychle vrátí,“ říká specialista na koberce Tomáš Linhart. Pokud protopíte například 30 tisíc korun ročně a v místnosti položíte dostatečně silné koberce, které sníží výdaje o 5 %, za topnou sezónu ušetříte 1 500 korun.

Tapisérie a izolační pásky

Na stěny můžete zase použít tapisérie, které představují tradiční tepelnou izolaci. „Koberce i tapisérie zvyšují povrchovou teplotu podlahy, v případě tapisérií i stěny, takže pocitově je nám tepleji. V místnosti je příjemně, i když je teplota vzduchu nižší,“ vysvětluje energetický poradce Karel Srdečný a dodává: Výjimkou jsou domácnosti využívající podlahové topení, kde by byl efekt opačný. Koberec by totiž nepropouštěl teplo z podlahy do místnosti.“

Pomoci mohou také samolepicí izolační pásky, které nalepíte na okna, nebo izolační kartáče na spodní hranu dveří. Snížit spotřebu tepla pomůžou i izolační fólie na okenní skla nebo venkovní žaluzie.

Odvzdušněte radiátory

Vaší pozornosti by neměly uniknout ani radiátory. Udržujte je čisté – bez prachu a nečistot. Pokud to není nezbytně nutné, nesušte na nich prádlo. Před radiátory by neměl stát těžký nábytek a neměly by být zakryté silnými závěsy. To vše brání vstupu tepla do místnosti, což vás nutí více topit. „Nepodceňujte ani odvzdušňování radiátorů. Naplánujte si ho ideálně jednou za tři měsíce,“ uzavírá Hana Novotná.

 

Čtěte také:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ