Jak vybrat správného dodavatele zemního plynu a šetřit?

02.12.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Vytápění zemním plynem je pohodlné, ale ve srovnání se dřevem nebo uhlím není nejlevnější. Účty za topnou sezónu letos můžete mít nižší, pokud si vyberete správného dodavatele zemního plynu. Jak na to?

Dobrou zprávou je, že ceny zemního plynu – podobně jako ceny elektřiny – už několik měsíců za sebou klesají. Především domácnosti, které mají vyšší spotřebu, tak mohou ušetřit třeba i několik tisíc korun ročně a tyto úspory mohou narůstat, pokud si vyberou správného dodavatele zemního plynu.

Tisícové úspory za rok

„Domácnost, která plynem vytápí a ohřívá vodu, může změnou dodavatele ušetřit průměrně 4 000 až 6 000 korun ročně. Je to z toho důvodu, že se nabídky dodavatelů výrazně liší, a navíc samotná složka ceny plynu, kterou může dodavatel ovlivnit, tvoří 73 % celkové ceny. U elektřiny přitom samotná komodita, respektive silová elektřina, tvoří jen 46 % ceny,“ vysvětluje Markéta Witoszová, analytička portálu Ušetřeno.cz.

Odkazuje tak k tomu, že v celkovém složení ceny zemního plynu hraje větší roli právě obchodní složka, která podléhá vývoji na burzách. Dodavatelé výši obchodní složky mohou ovlivnit svojí nákupní strategií, cenovou politikou a maržemi.

Cena zemního plynu se liší i podle velikosti odběru v domácnosti. Ceníky jsou většinou rozdělené na tři sekce – vaření, ohřev vody a vytápění. „Dodavatelé proto většinou od zákazníků požadují informaci, na co plyn používají. Domácnost, která plyn používá na vaření, ohřev vody a topení, má zpravidla lepší ceny než domácnost, která plyn spotřebovává například jen na vaření. To zohledňují i srovnávače. Ušetřit se dají až tisíce korun za rok, respektive po změně dodavatele můžete ušetřit až polovinu oproti předchozímu období,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Změna dodavatele plynu: na co si dát pozor, jak vybrat

Zdroj: Shutterstock

 

Pročtěte si smlouvy

S výběrem dodavatele zemního plynu mohou pomoci různé internetové kalkulátory. Ty sice spočítají výslednou úsporu, ale zpravidla neplatí, že ta nejlevnější nabídka je i nejlepší. Proto je vhodné si vzít k ruce ceníky, pročíst obchodní podmínky a zjistit, za jakých podmínek můžete levnější produkt získat. Ty nejnižší nabídky totiž bývají většinou podmíněny splněním některých kritérií nebo se pojí s podpisem smlouvy na dobu určitou. Takový typ smlouvy nemusí být na závadu, jen je třeba počítat s tím, že znemožní případnou další změnu dodavatele.

Ostatně, smlouva s vaším stávajícím dodavatelem by měla být tím prvním, co byste při úvahách o změně měli vzít do ruky. „Měli byste si nejprve zjistit, za jakých podmínek můžete ukončit svou stávající smlouvu. U smluv na dobu určitou totiž hrozí vysoká smluvní pokuta za její předčasné ukončení. Pokud vám taková pokuta nehrozí, případně jste se s ní smířili, srovnejte si nabídky dodavatelů,“ dodává Eduarda Hekšová.

Pozor na neférové firmy

Podle šéfky dTestu by vás měla zajímat například i kvalita zákaznického servisu nebo celková pověst dodavatele. Tyto informace si můžete ověřit prostřednictvím internetových recenzí. Užitečné je podívat se na takzvané indikativní ceny plynu, které čtvrtletně zveřejňuje Energetický regulační úřad. Jedná se o doporučení Energetického úřadu ohledně výše ceny plynu vycházející z aktuální situace na trhu. Indikativní ceny nejsou pro dodavatele závazné, ovšem mohou pomoci pro vyjednávání lepší ceny s dodavatelem.

Při změně dodavatele možná budete vybírat z nabídek neznámých dodavatelů. Mějte se na pozoru, abyste se neupsali některé z méně poctivých firem na energetickém trhu. Může se také stát, že vám zavolá některý ze zprostředkovatelů energií. „Jimi nabízená smlouva nemusí být tak výhodná, jak je prezentovaná. Někdy se navíc vydávají za zástupce Energetického regulačního úřadu, distributora či vašeho stávajícího dodavatele a z dokumentu, který vám byl prezentován například jako průzkum či potvrzení o jejich návštěvě, se poté vyklube smlouva či přihláška do pochybné energetické aukce,“ varuje Eduarda Hekšová.

Jasná cena zemního plynu

Bez předchozího uvážení a pořádného pročtení smluvních podmínek proto nic nepodepisujte. Než s dodavatelem smlouvu uzavřete, měli byste vědět, jaká bude výsledná cena za plyn, jaké jsou možnosti odstoupení a výpovědi smlouvy a jaké jsou vaše povinnosti i práva.

Napovědět vám pak můžou nejen již zmíněné reference na webu a v nejrůznějších diskusních portálech, ale třeba i to, zda dodavatel ctí etický kodex. „U dodavatele zemního plynu, ale i elektřiny, je nutné zohlednit především cenu a relevantnost. Dodavatelé, kteří podepsali Energetickou deklaraci, se zavázali, že budou kultivovat trh s energiemi a posílí práva spotřebitelů,“) uzavírá Markéta Witoszová.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ