Jaké dotace na fotovoltaiku mohou využít podnikatelé?

06.06.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V Česku jsou otevřeny dvě dotační výzvy na fotovoltaiku pro podniky a třetí brzy přibude. Jaké programy je nabízí a kolik můžete získat?

Čeští podnikatelé reagují na energetickou krizi i situaci na Ukrajině a zajímají se o možnosti alternativních zdrojů energie. Zájem mají o fotovoltaiku, která je efektivní možností, jak produkovat pro své provozy elektřinu alternativním způsobem. K tomu mohou dopomoci 3 dotační výzvy, které již odstartovaly.

Dozvíte se:

Z jakých programů mohou podnikatelé dotace čerpat?

Od 22. března 2022 je možné podat žádost o podporu z Národního plánu obnovy. Dále je možné získat alespoň část finančních prostředků na realizaci fotovoltaického systému ještě z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) a z Operačního programu Spravedlivá transformace.

Čtěte také: Jaké dotace můžete získat na fotovoltaiku?

Podpora pro podnikatele z Národního plánu obnovy

Národní plán obnovy podporuje oblasti fyzické infrastruktury a zelené tranzice, digitálních transformací a řady dalších, mezi které můžeme zařadit fotovoltaické elektrárny bez akumulace i s ní.

Pokud splníte podmínky, dotaci lze získat na pořízení solárních panelů na střechu, projektovou dokumentaci, inženýrskou činnost a výdaje na stavební práce, dodávky a služby.

Výše podpory činí 35 % na fotovoltaický systém a 45 až 50 % na bateriové systémy. V obou případech jde o podíly ze způsobilých výdajů. Program bude otevřen do 30. června 2022.

Dotace na fotovoltaiku pro podnikatele 2022

Zdroj: Depositphotos

 

Dotace z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost

Program je určen pro podniky všech velikostí. Předběžné žádosti bylo umožněno podávat již od 16. května, plné žádosti však budou přijímány až od 31. července 2022. Podporu lze pak získat nejen na fotovoltaické elektrárny, ale i na solární termické systémy, malé vodní elektrárny anebo na tepelná čerpadla.

Výše podpory se odvíjí na základě velikosti podniku, resp. toho, kolik máte zaměstnanců:

  • do 49 zaměstnanců jde o malou firmu, získáte až 50 % prokázaných způsobilých výdajů,
  • od 50 do 249 zaměstnanců jde o střední podnik, můžete získat až 40 % prokázaných způsobilých výdajů,
  • nad 250 zaměstnanců jde o velký podnik, z dotace můžete získat zpět až 30 % prokázaných způsobilých výdajů.

Podpora z Operačního programu Spravedlivá transformace

Tyto dotace jsou určeny především pro podniky v Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Firmy mohou získat podporu nezávisle na své velikosti. Cílem je pak samozřejmě řešení negativních dopadů uhlí v nejvíce zasažených regionech.

Celkově platí, že za všechny aktivity v daném kraji není možné překročit míru spolufinancování z FST ve výši 85 % způsobilých výdajů.

Spravedlivá transformace je pak plánována na programové období až do roku 2027. K uzavření dojde v roce 2029. Spuštění prvních výzev by mělo proběhnout ve druhé polovině roku 2022.

Jaká je návratnost fotovoltaiky?

„Ještě v roce 2021 byla například návratnost jednoho z našich projektů vypočtena na zhruba 15 let. Momentálně se tato investice vrátí už za 7 let a při využití aktuálních dotačních programů se doba sníží na pouhé čtyři roky. A to za předpokladu, že už cena energií neporoste. V opačném případě se doba může dále snižovat a takových případů máme desítky,“ vysvětluje ředitel společnosti enovation Jiří Kvíz.

Čtěte také: Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody obnovitelných zdrojů energie?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU