Limit pro registraci k DPH pro OSVČ vzroste na 2 miliony Kč

20.05.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Vláda schválila vzrůst limitu pro registraci k DPH pro OSVČ na 2 mil. Kč od 1. ledna 2023. Kterých OSVČ se to bude týkat? A jaké další změny OSVČ čekají?

Do roku 2022 platí, že osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) se musí registrovat k DPH od 1 milionu korun. Nová vláda ovšem schválila novelu zákona o DPH, v němž je zahrnuto zvýšení limitu na 2 miliony korun, což usnadní život řadě OSVČ.

Zdroj: Depositphotos

Zvýšení limitu pro plátcovství DPH na 2 miliony Kč

Vláda schválila znění novely zákona o DPH, která přináší zvýšení limitu ročního obratu pro registraci k DPH na 2 miliony Kč.

Současný limit k registraci k DPH činí 1 milion Kč, což odpovídá částce 40 tisíc eur (ministerstvo financí uvádí 35 tisíc eur). Hranice 1 milionu Kč platí od roku 2004, kdy jsme ji se vstupem do Evropské unie snížili.

Přitom v devadesátých letech činil limit nejdříve 6 milionů korun, následně 3 miliony korun, až se v roce 2004 snížil na 1 milion korun, a uvažovalo se dokonce o snížení hranice limitu na 750 tisíc Kč.

Tip: Co když v roce 2022 přesáhne váš příjem 1 milion korun, musíte se registrovat k DPH?

Zvýšení limitu na 2 miliony Kč (85 000 eur) podporuje sama EU, která členským zemím umožní implementovat toto navýšení od roku 2025.

Česká republika požádala o možnost zvýšit limit pro plátcovství DPH na 2 mil. Kč již před účinností této směrnice. 

Ministerstvo předpokládá, že bude žádosti ze strany EU vyhověno. Růst limitu k DPH komentoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) takto:

„Hlavní novinkou daňového balíčku je možnost odhlásit se z plátcovství DPH při ročním obratu až do dvou milionů korun. Na dvojnásobnou částku dvou milionů pak od příštího roku vzroste také podmínka pro využívání paušální daně, tedy placení daní, sociálního i zdravotního pojištění jednou pravidelnou měsíční částkou bez daňových přiznání a bez přehledů pojistného. Očekáváme, že příští rok by se díky tomu mohlo k paušální dani nově přihlásit až 30 tisíc živnostníků.“

Dopad zvýšení limitu pro registraci k DPH na státní rozpočet

Ministerstvo financí uvádí, že maximální snížení příjmů veřejných rozpočtů kvůli zvýšení limitu k registraci k DPH bude činit 10 miliard korun.

Z čehož výpadek příjmů státního rozpočtu bude činit 6,4 miliardy korun, o 2,6 miliardy korun by se snížily příjmy rozpočtů obcí a o 1 miliardu korun by se snížily rozpočty krajů.

Tip: Na co se připravit při zrušení registrace k DPH?

Další změny – snížení pokut u kontrolního hlášení

Vláda rovněž schválila růst limitu pro uplatnění paušální daně, ten vzroste na 2 miliony Kč, ale zavádí se nově 3 pásma paušální daně.

Další vítanou změnou pro OSVČ budou i parametrické úpravy kontrolního hlášení v oblasti pokut a výzev k podání.

Jedná se zejména o snížení pokut za pozdní podání, resp. nepodání kontrolního hlášení pro živnostníky a s.r.o. s jediným společníkem fyzickou osobou a prodloužení lhůty pro podání následného kontrolního hlášení na 17 dnů od vyzvání finančního úřadu do datové schránky plátce.

Novela daňového řádu dále reaguje na novelu zákona upravujícího datové schránky, jež s účinností od 1. ledna 2023 rozšíří okruh osob, kterým je datová schránka automaticky zřízena ze zákona. Od příštího roku by tak byli nuceni podávat daňové přiznání elektronicky i nepodnikající fyzické osoby, pro které novela daňového řádu tuto povinnost ruší.

Je již novela zákona o DPH schválená?

Novelu zákona o DPH, do které spadá zvýšení limitu pro registraci k DPH na 2 mil. Kč, schválila vláda, ale dále musí projít poslaneckou sněmovnou a senátem.

Posledním krokem je schválení novely prezidentem republiky.

Ministerstvo financí odhaduje, že by ke schválení mělo dojít do konce června 2022.

Jestliže chcete sledovat proces schvalování novely zákona o DPH a další daňové změny, sledujte nás na našich facebookových stránkách Finance.cz.

 
Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: DANĚ