Co dělat, když se vám ztratí zavazadla nebo zruší let?

27.07.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ztratila se vám při cestování zavazadla, anebo jste je dostali, ale jsou poškozená? Co v takové situaci dělat a na co máte nárok? A jak postupovat, pokud se vám zpozdil, anebo dokonce zrušil let?

Každý se těší, až konečně vyrazí na dovolenou a odpočine si. Nicméně už na začátku mohou přijít velké nepříjemnosti, a to třeba v podobě poškozených zavazadel anebo zrušeného letu. Právě v takových situacích je nutné, abyste co nejlépe věděli, jak se bránit a na co máte nárok.

Dozvíte se:

Jak řešit poškozená nebo ztracená zavazadla?

Pokud je vám vydáno poškozené zavazadlo, příp. k jeho vydání nedojde vůbec, připravte se na reklamaci. Na každém letišti byste měli najít reklamační přepážku přímo té handlingové společnosti, která vás odbavovala. Uvedena by pak měla být na informačních tabulích u vašeho letu. V rámci reklamace by s vámi měl být sepsán protokol, který by měl obsahovat referenční číslo a kontakt pro další komunikaci.

Většina ztracených zavazadel se nejčastěji objeví s následujícím letem. Pokud by k tomu však nedošlo, budou vám doručena na vámi uvedenou adresu. Způsob doručení však závisí na konkrétní letecké společnosti.

Čtěte také: 4 situace, které vám mohou narušit dovolenou, a jak se v nich zachovat

Může se ztrátou nebo poškozením zavazadel pomoci cestovní pojištění?

Ztráta, odcizení či poškození zavazadla je u některých pojišťoven součástí cestovního pojištění. Je však třeba dát pozor na podmínky – některé pojišťovny dokonce specifikují, jak k poškození musí dojít, případně neuznávají poškození zavazadla vzniklé při přepravě. Pokud v zavazadlech máte také peněženku či další osobní věci, měli byste co nejdříve kontaktovat místní policii, která vypíše protokol o krádeži, ztrátě či zničení dokladů a samozřejmě i dalších osobních věcí.

Pokud přijdete o cestovní pas, je navíc nutné co nejdříve vyhledat nejbližší zastupitelský úřad. Ten vám vystaví dočasný náhradní cestovní doklad na základě jiného identifikačního dokladu či policejního protokolu. Jestliže ztratíte celou peněženku s platební kartou či telefon s platnou SIM, měli byste kontaktovat poskytovatele, který karty okamžitě zablokuje,“ popisuje Tomáš Smolík z D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

Zrušený anebo zpožděný let a ztracená zavadla

Zdroj: Shutterstock

 

Na co je nárok při zrušení letu?

Pokud dojde ke zrušení celého zájezdu, ale cestovní kancelář nadále funguje, měla by svým klientům nabídnout náhradní zájezd ve stejné hodnotě. Jestliže je nová cena nižší, musí rozdíl vyplatit. Někdy se však stane, že kancelář ještě před plněním zcela zkrachuje.

Cestovní kanceláře jsou pro případ této situace zpravidla pojištěny (tzv. pojištění proti úpadku) a seznam takových společností je veřejně dostupný. Doporučujeme proto sjednávat zájezdy pouze u ověřených a pojištěných kanceláří. Máme totiž zkušenosti i s případy, kdy zkrachovalá kancelář nebyla schopna finanční prostředky sehnat a klienti poté museli peníze vymáhat až před soudem,“ doplňuje Tomáš Smolík z pojišťovny právní ochrany D.A.S.

Čtěte také: Jak se pojistit na dovolenou podle typu cesty?

Co když se let zpozdí nebo zruší kvůli dopravci?

Na kompenzaci máte nárok také v případě zpoždění leteckého dopravce a samozřejmě i při zrušení letu. Základem je zajištění občerstvení, ubytování, zajištění jiného spoje nebo cesty prostřednictvím jiného dopravce, ale pokud jsou splněny podmínky příslušných evropských nařízení, může vzniknout nárok i na finanční kompenzace.

Co mám dělat, když pojišťovna odmítá poskytnout plnění?

Pokud by vám pojišťovna odmítala poskytnout cokoliv, na co máte na základě smlouvy nárok, situaci rozhodně nenechávejte jen tak. Pro všechny případy je nutné si vždy uchovávat všechny dokumenty, ať už od pojišťoven, cestovních kanceláří, či dopravců, kde jsou podmínky specifikovány. Pokud vám i tak nechtějí poskytnout plnění, na které máte nárok, je vhodné spojit se s odborníky a své nároky vymáhat. K tomu mohou sloužit asistenční služby, kde vám vysvětlí přesné podmínky vaší smlouvy, případně pojištění právní ochrany, díky kterému budete moci využít služeb právníka.

Čtěte také: Cestovní pojištění: proč si ho zřídit, jaká rizika kryje a kde je nejvýhodnější?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU