Jak je to se slevou na jízdné pro invalidní důchodce?

23.08.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Už přes rok funguje nová sleva na jízdné pro invalidní důchodce. Kdo na ni má nárok a v jakém typu dopravního prostředku ji využijete?

Slevu na jízdné pro invalidní důchodce nelze využít ve všech dopravních prostředcích a při všech cestách. Přečtěte si, pro koho platí, jak je vysoká a jakým způsobem si můžete vyřídit náležitosti pro prokazování jejího nároku v dopravě.

Pro jaké invalidní důchodce platí sleva na jízdné?

Sleva na jízdné bohužel neplatí pro všechny invalidní důchodce. Ti, kteří důchod pobírají pro invaliditu prvního nebo druhého stupně, nárok na slevu nemají. Dostanou ji jen ti, kteří pobírají důchod pro invaliditu třetího stupně, a případně ti, kteří byli shledání invalidními ve třetím stupni, čili jejichž práceschopnost poklesla o více než 70 % včetně.

Důležité je zmínit, že pro osoby, které jsou invalidní ve třetím stupni a zároveň jsou také držiteli průkazu ZTP a ZTP/P, nová sleva neplatí. Nárok mají na vlastní, a to ve výši 75 % ze standardní ceny jízdného.

Čtěte také: Podpora v nezaměstnanosti u invalidních důchodců

Kolik sleva na jízdné pro invalidy činí?

Invalidní osoby splňující výše uvedená kritéria mohou ve veřejné autobusové nebo drážní dopravě od července jezdit s 50% slevou na jízdné. Ze standardní ceny jízdenky tedy zaplatí o polovinu méně.

Kde slevu na jízdné uplatníte?

Sleva se týká veřejné drážní dopravy ve druhé vozové třídě a veřejné autobusové dopravy. Neplatí však pro cestování městskou hromadnou dopravou, v té si budou muset invalidní důchodci v rámci jízdenky, ať už hodinové, nebo roční, zaplatit plnou cenu.

Sleva na jízdné pro invalidní důchodce

Zdroj: Depositphotos

 

Co pro získání slevy potřebujete?

Pro nárok na slevu se při koupi nebo předložení jízdenky u dopravce budete muset prokázat, a to PDF dokumentem anebo QR kódem uloženým v mobilu nebo nově upravené mobilní aplikaci OneTicket. Nejprve se ale budete muset obrátit na ČSSZ, resp. na její pracoviště.

Máte hned dvě možnosti, jak si QR kód vyřídit. Tou první je samozřejmě návštěva příslušné OSSZ, PSSZ v Praze nebo MSSZ v Brně, kde vám na požádání kód vydají buď ve fyzické listinné podobě, nebo ve formátu PDF.

Pokud se vám však nikam nechce chodit a máte tu možnost, vše můžete vyřídit z pohodlí domova elektronickou cestou, a to přes ePortál ČSSZ. Nicméně k takovému kroku budete potřebovat uznávanou elektronickou identitu, kterou se přihlásíte. Stačit bude i ta bankovní.

Po přihlášení do systému pak jednoduše vyberete službu Potvrzení pro slevu na jízdném pro uživatele invalidního důchodu třetího stupně. Ihned poté byste měli obdržet vygenerovaný QR kód, a to buď v podobě obrázku, nebo PDF dokumentu. Ten si budete moci vytisknout, nebo si jej nechat v mobilu v elektronické formě, popř. jej zanést do aplikace OneTicket. Ta je k dispozici ke stažení pro Android na Google Play a pro iOS na App Store.

Pokud se nemůžete přihlásit do ePortálu ČSSZ ani se fyzicky dostavit na úřad, můžete k tomu úkonu pověřit jinou osobu, ale vždy za předpokladu, že od vás dostane listinnou plnou moc.

Čtěte také: Musíte odejít z práce, když dostanete invalidní důchod?

Jak a komu se budu prokazovat QR kódem?

QR kódem se budete při odbavování prokazovat řidiči autobusu nebo ve vlaku průvodčímu. Vzhledem k tomu, že oba v aplikaci následně uvidí i vaše jméno a příjmení a datum narození, bude navíc ještě nutné se dodatečně prokázat občankou anebo jiným průkazem totožnosti.

Čtěte také: Pracovní možnosti u invalidních důchodců

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 112 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY