Majitelé venkovských obchodů budou moci opět žádat o dotace na krajském úřadě

23.08.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo již podruhé možnost pro majitele venkovských obchodů žádat o dotaci spádový krajský úřad. Jaké podmínky musí podnikatelé splnit? Stále také probíhá možnost pořízení platebního terminálu na 6 měsíců zdarma.

S druhou výzvou přišlo Ministerstvo průmyslu a obchodu už 30. června 2022. Kraje si mohou o dotace pro své obce požádat od 1. do 15. října 2022 u Ministerstva průmyslu a obchodu.

Hned v první výzvě získalo dotaci více než 400 prodejen, mezi které kraje rozdělily více než 28 milionů korun.

Zdroj: Depositphotos

Z jakých programů mohou podnikatelé aktuálně čerpat výhody?

Celý program nese název Obchůdek 2021+ a navazuje také na program Česko platí kartou, ve kterém mohou podnikatelé získat zdarma na 6 měsíců platební terminál, pokud je jejich měsíční hrubý obrat menší než 50 000 Kč a pokud za posledních 12 kalendářních měsíců neakceptovali platbu kartou. Žádat o platební terminál mohou podnikatelé do 31. března 2023.

Program Obchůdek 2021+

Cílem programu Obchůdek 2021+ je podpora maloobchodních provozoven formou dotací v takových obcích, kde počet obyvatel není vyšší než 1000. Na dotaci také dosáhnou obce do 3000 obyvatel, pokud jejich obecní část nepřesáhne 1000 obyvatel.

Další podmínkou, kterou musí potenciální žadatelé splnit, je to, že v dané obci nemůže být žádná jiná prodejna nabízející převážně potraviny, nápoje a tabákové výrobky.

Dotace mají podnikatelům pomoci snížit provozní náklady za rozhodné období, do kterých patří u maloobchodních prodejen zejména finanční prostředky na mzdy zaměstnanců, nájem, energie, pořízení majetku, údržbu prostoru a telekomunikační služby.

Rozhodným obdobím pro financování provozních nákladů je leden–říjen 2022 nebo leden–prosinec 2022, podle rozhodnutí kraje.

Kolik peněz mohou majitelé obchodů od krajů získat?

Ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo každému kraji dotaci ve výši 4 milionů korun. Z těchto peněz mohou poskytnout dotaci obci až do výše 130 tisíc.

Pro to, aby mohli podnikatelé o dotaci žádat, je nutné, aby kraj vyhlásil Program na podporu venkovských prodejen, který bude splňovat všechny parametry programu Obchůdek 2021+. Některé podmínky nároku na dotaci si může kraj přizpůsobit dle svého uvážení.

Tip: Proč mají provozovatelé radši dýška v hotovosti?

Nejdůležitější podmínky pro splnění nároku

Prodejny, kterým má být příspěvek poskytnut, musí být otevřené minimálně 5 dnů v týdnu a po celý rok zajišťovat prodej potravin.

Při žádosti o dotaci nesmí být v obci další maloobchodní prodejna, která by nabízela potraviny, nápoje a tabák. Prohlášení o uvedené situaci vydá obec, na jejímž území je provozovna.

Dokumenty související s příspěvkem musí podnikatel uchovat minimálně 10 let. Zároveň také musí umožnit přístup k nahlédnutí do těchto dokumentů kontrolním orgánům.

Podnikatel, který příspěvek získá, nesmí ukončit podnikání po dobu 12 měsíců od doby, kdy mu byla dotace schválena.

Příjem dotace z programu Obchůdek 2021+ se nevylučuje s čerpáním další krajské finanční podpory.

Podnikatelé se proti rozhodnutí kraje nemohou odvolat.

Při záměrném uvádění lživých informací ve prospěch dotace může být podnikatel trestně stíhán pro dotační podvod.

Jak o dotaci požádat?

Provozovatelé obchodů mohou o dotaci žádat na příslušném krajském úřadu, který vypíše vlastní dotační program Obchůdek 2021+. Ne všechny kraje totiž musí být do programu Obchůdek 2021+ zapojeny. Bez zapojení kraje nelze o dotaci žádat.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu


Čtěte také:

Sezóna hotelů je v plném proudu. Má šanci vyrovnat covidové roky?

KOMENTÁŘ: Kdy budou v Česku vložky a tampóny zdarma?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY