Jak to bude příští rok se zastropováním cen energií?

16.11.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V letošním roce jsou ceny energií zastropované. Na jakých částkách? A kdy cenový strop končí?

Původně měl s vysokými cenami energií v letošním roce pomoci úsporný tarif. O tom se však nakonec rozhodlo, že bude platit pouze do konce roku 2022. Letos ho nahradilo zastropování cen energií. Pojďme se společně podívat, jak tato pomoc vypadá, a hlavně kdy končí.

Dozvíte se:

Koho se týká pomoc od státu?

Předně se ještě stále týká všech domácností, které energie odebírají. Na rozdíl od původního návrhu úsporného tarifu je také pomoc dopřána i některým firmám, a to malým a středním podnikům do 250 zaměstnanců a s ročním obratem přibližně do 1,25 miliardy korun. Dále sem také samozřejmě můžeme zařadit i některé další vybrané subjekty, a to třeba vládní instituce, obce, školy, poskytovatele zdravotních a sociálních služeb, provozovatele městské hromadné dopravy apod.

Důležité je navíc zmínit, že tentokrát se podpora v době ekonomické a energetické krize netýká jen drahé elektřiny, se kterou pomáhal úsporný tarif, ale i plynu. Zastropován je tedy i plyn, který je využíván v domovních kotelnách a plynových teplárnách.

Čtěte také: Vše o úsporném tarifu

Kolik je zastropováno z celkové spotřeby elektřiny a plynu?

V případě domácností a dalších subjektů, které jsou připojeny na hladině nízkého napětí, jde o 100 % z celkové spotřeby. 80 % ze spotřeby za posledních 5 let platí pro ostatní malé a střední podniky, které jsou napojeny na hladinu vysokého nebo velmi vysokého napětí.

plynu je pak zastropována 100% spotřeba, což bude platit pro všechny domácnosti a maloodběratele s ročním odběrem do 620 MWh. Pro malé a střední podniky je plyn zastropován také, ale jen pokud mají roční odběr od 630 do 4200 MWh, a navíc pouze z 80 % z jejich nejvyšší spotřeby za posledních 5 let.

Čtěte také: Jak snížit výdaje na energie na minimum?

Cenový strop energií – max. ceny plynu a elektřiny 2023

Zdroj: Depositphotos

 

Jak vypadá cenový strop energií?

Elektřina je zastropována na částce 6050 Kč za jednu MWh, a to včetně DPH. Stálý měsíční plat za dodávku elektřiny je stanoven na 130 Kč za jedno odběrné místo za měsíc. Cena za dodávku plynu v rámci cenového stropu činí 2500 Kč bez DPH za jednu MWh, čili 3025 Kč s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku plynu je stanoven také ve výši 130 Kč za jedno odběrné místo za měsíc.

V obou případech navíc platí, že jde o odběrné místo bez ohledu na spotřebu elektřiny nebo plynu.

Kdy končí cenový strop?

Oficiálně sice ještě rozhodnuto není, nicméně s největší pravděpodobností cenový strop skončí ke konci roku, čili 31. prosince 2023. Zastropování je sice možné prodloužit, ale politici o tom příliš neuvažují, protože řada spotřebitelů má cenu plynu nebo elektřiny již pod stropem.

Čtěte také: Máte ceny energií nad vládními stropy? Ptejte se dodavatele na lepší tarif, nebo riskněte pokutu

Co když někdo platí nižší ceny za energie?

Pokud jako zákazník u svého dodavatele platíte nižší cenu elektřiny nebo plynu, než je stanovený strop, budete hradit cenu sjednanou s dodavatelem. Dokud platí ve smlouvě nižší cena energií, smluvní vztah zůstává v rámci zastropování nedotčen. 

Budou muset odběratelé o ukončení zastropování nějak žádat?

Ne, klienti dodavatelů elektřiny nebo plynu nebudou muset o ukončení zastropování nijak žádat. Proběhne totiž automaticky, a pokud vám končí smlouva s fixací na dobu určitou ještě letos s tím, že máte stanovenou cenu nad strop, dodavatelé by vás měli brzy kontaktovat a navrhnout jinou nabídku. Podobně by tomu mělo být i tehdy, pokud vám smlouva s fixací končí až příští rok a také máte ceny nad strop.

Čtěte také: Jaké sociální dávky lze využít při drahých energiích?

Bude mi moci dodavatel nabídnout vyšší cenu?

Ano, po skončení cenového stropu vám dodavatel může nabídnout ještě vyšší cenu, než jste měli původně. V takovém případě se pak vyplatí srovnat ostatní dodavatele energií a rozhodnout se, zda nebude lepší dodavatele změnit. Podrobnosti přineseme v článku příští týden.

Čtěte také: Chyba ve faktuře za elektřinu? Podejte co nejdříve písemnou reklamaci

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 30 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ