Na zaměstnavatele se chystá povinnost zveřejňovat výši mzdy v pracovních inzerátech. Na Slovensku již běžná realita

25.10.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Odpovídáte na pracovní inzeráty, ve kterých není zmíněná výše hrubé mzdy? Tento údaj často firmy nezveřejňují. Přitom je to hlavní informace, tak jako náplň práce na dané pozici.

Dynamický kolektiv a ovoce na pracovišti určitě nepatří mezi důvody, proč by se uchazeči hlásili na danou pozici. Pod některými benefity uchazeč ani netuší, co si má představit.

Často jsou mezi benefity uváděné i nejrůznější teambuildingové akce. Vážně jsou pro zaměstnance benefit, nebo nutné splnění povinnosti? Řada z nás se za školních let těšila, že tyto umělé utužováky kolektivu v dospělosti skončí.

Největším benefitem je pro většinu zaměstnanců možnost pracovat z domu. V současné době není tato práce na dálku regulovaná státem. Tomu se ale blíží konec. V souvislosti s její čím dál větší rozšířeností připravilo MPSV novelu zákona, který práci na dálku reguluje a zároveň udává povinnost kompenzovat zaměstnancům náklady na energie.

Hlavní údaj v inzerátu často chybí. Přitom uvedená výše mzdy může pomoci ušetřit náklady na výběry nových zaměstnanců.

Běžnou realitou také je, že si zaměstnavatel pozve na pohovor několik uchazečů a vybere si toho, který si řekne menší mzdu.

Výše mzdy v pracovních inzerátech

Zdroj: Depositphotos

Slovensko povinné uvádění již zavedlo

Na Slovensku nemají zaměstnavatelé na výběr. Povinnost zveřejnění mzdy v pracovních inzerátech mají zaměstnavatelé ze zákona. Ten je na Slovensku účinný od 1. května 2018. Zaměstnavatelé tak nemohou uchazeči nabídnout nižší mzdu než tu, která je uvedena v inzerátu. Má to jedno velké ALE.

Firmy tento zákon často obchází tím, že uvedou současnou minimální mzdu. Takové jednání není nijak v rozporu se zákonem. Uchazeč se takto ovšem nedozví o výši své mzdy. Může to být ovšem dobrý signál k tomu, aby na inzerát nereagoval a vyhnul se tak třeba dalšímu nečistému zacházení ve firmě.

Tip: O kolik se zvýšila minimální hodinová mzda v Německu?

Povinné zveřejnění mzdy v ČR by mělo vzejít z evropských směrnic

Povinnost zveřejňovat výši mzdy v pracovních inzerátech, rozdíly ve mzdách v závislosti na pohlaví a výši odměn spolupracovníků. Všechny tyto údaje by firmy s více než 250 zaměstnanci mohly uvádět již v roce 2023. Do této doby by měly státy EU nová pravidla zakomponovat do své legislativy. Vše ale záleží na rychlosti českého legislativního procesu.

Zaměstnavatelé se ovšem tomuto kroku brání. Podle nich je debata o mzdě součástí pohovoru, kde se stanovuje dle znalostí a zkušeností uchazeče. Zároveň také nechtějí zveřejňovat tyto citlivé údaje kvůli konkurenci.

Stojíš za to! Nepotřebuješ reagovat na nabídky bez uveřejněné mzdy

Mzdy se nejčastěji uvádějí u IT pozic, kde je velký nedostatek potenciálních uchazečů. Třeba takový portál No Fluff Jobs zveřejňuje pouze inzeráty s uvedenou mzdou. Zároveň spustili projekt s názvem Stojíš za to!, kde se snaží vybrat podpisy od lidí, kterým není lhostejné současné neuvádění mezd v pracovních inzerátech.

Na jejich webovém portálu můžete přidat svůj podpis i vy. Ty jsou určené na podporu dopisu pro předsedkyni Evropské komise Ursulu Leyenovou. Dopis je psaný především za české, maďarské a polské uchazeče o zaměstnání a zaměstnance. Obsahem dopisu je žádost o urychlení zavedení povinnosti zveřejňovat mzdu v pracovních nabídkách, která by zamezila diskriminačnímu chování zaměstnavatelů při náborech.

Tip: Jak a kde si přivydělat, když výplata nestačí?

Jaké informace by měly být obsažené v pracovním inzerátu?

  • Mzdové rozpětí,
  • místo výkonu práce,
  • navrhovaný typ smlouvy,
  • dovednosti, které je třeba umět,
  • každodenní úkoly na dané pozici,
  • další podstatné informace (dovolená).

Zdroj: No Fluff Jobs


Čtěte také:

Jakými daty u zaměstnavatele argumentovat pro zvýšení mzdy?

Česká pošta od 1. listopadu opět podraží. Kolik vás bude stát dopis?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DANĚ