Nezapomeňte do konce roku získat na stavebním spoření plnou státní podporu

13.12.2022 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Máte stavební spoření? Jestliže ano, už jste si odeslali dostatek financí na účet, abyste získali plnou roční státní podporu? Přečtěte si, do kdy máte čas.

Stavební spoření patří v Česku i po mnoha letech mezi nejoblíbenější spořící produkty, a to i přesto, že ani zdaleka nepokryje míru inflace. Velkým lákadlem totiž pořád zůstává státní podpora.

Dozvíte se:

Co potřebujete vědět o stavebním spoření?

  • Jedná se o finanční produkt, který se sjednává na dobu 6 let. Po tuto dobu nelze bez postihu sáhnout na naspořené peníze.
  • Při sjednávání si nastavujete cílovou částku, např. 100, 200, nebo 300 tisíc, kterou za ta léta nesmíte přespořit.
  • Často se také nevyhnete poplatku za sjednání nebo za uzavření smlouvy, a to nejčastěji ve výši 1 % ze sjednané cílové částky. V rámci nejrůznějších akcí se vám však může povést sjednat stavebko zcela zdarma.
  • Týkat se vás také bude roční poplatek za vedení účtu, ten nejčastěji činí 300 až 400 Kč ročně.
  • U stavebního spoření máte nárok na státní podporu a za splnění podmínek i na čerpání případného úvěru.

Státní podpora u stavebního spoření

Kromě běžného úročení se vám na stavebním spoření vaše finanční prostředky ještě rozrůstají o státní podporu. Tou vás odmění stát za to, že si pravidelně spoříte. Tato podpora je 10 % z částky, kterou si zvládnete za rok naspořit. Na tuto plnou podporu ve výši 2000 Kč ročně pak získáte nárok, pokud si za rok zvládnete naspořit alespoň 20 000 Kč.

Důležité je vědět, že maximální státní podpora je určena vždy na osobu, nikoliv na jednu smlouvu o stavebním spoření. To znamená, že sjednaných můžete mít klidně i několik smluv naráz, výše podpory od státu v součtu však vždy bude činit maximálně zmíněné 2000 Kč.

Čtěte také: 5 nejčastějších mýtů o stavebním spoření, kterým Češi věří

Státní podpora u stavebního spoření: do kdy vložit peníze

Zdroj: Depositphotos

 

Jak naspořit na stavebko 20 000 Kč?

Abyste měli na plnou státní podporu nárok, nemusíte spořit každý měsíc jednotnou pravidelnou částku. Částky mohou být libovolně vysoké, anebo dokonce zasílány v jakékoliv výši nepravidelně. Nic nebrání ani tomu, abyste udělali velký vklad jednou za rok. Nezapomeňte však, že vložit jen 20 000 Kč pro nárok na plnou podporu nebude stačit, neboť musíte jednou ročně odvést ještě poplatek za vedení účtu. Ten se vám přitom strhává z naspořených peněz.

Čtěte také: Bude zrušena podpora u stavebního spoření? Vyplatí se nadále spořit?

Založení stavebního spoření na konci roku

Vzhledem k rekordně vysoké inflaci stoupají nejen úroky u půjček, ale i u spořicích produktů. Výjimkou pak není ani stavebko. Na konci roku navíc stavební spořitelny lákají nové klienty na nejrůznější akce a prémie, jako je např. odpuštění poplatku za uzavření smlouvy. A i když do konce roku zbývají už jen necelé 3 týdny, v případě zájmu založit spoření ještě zvládnete, a to jak osobně na pobočce vámi vybrané spořitelny, tak i online s tím, že zmíněné akce a bonusy se obvykle vážou právě na online založení.

I zde přitom platí, že pokud do konce roku zvládnete vložit alespoň 20 000 Kč, poplatek za vedení účtu a případný poplatek za uzavření smlouvy, dostanete za rok 2022 plnou výši státní podpory.

Čtěte také: Kdo poskytuje stavební spoření?

Jak a kde zjistím, kolik mám naspořeno?

Pokud byste kvůli plné podpoře za rok 2022 provedli platbu, ale nejste si jistí, kolik peněz ještě musíte odeslat, aby to nebylo málo, anebo zbytečně moc, stav svého účtu zjistíte v internetovém bankovnictví nebo ve své smartbance. Pokud však elektronický přístup k účtu nemáte, můžete požádat o papírový výpis. Ten je však často zpoplatněn. Nejsnazší je proto vzít telefon a informovat se o stavu svého účtu přímo na infolince spořitelny.

Do kdy poslat peníze na stavební spoření?

Poslední den v roce letos vychází na sobotu. To znamená, že pokud budete odesílat peníze běžným bankovním převodem, je vhodné si ponechat třídenní rezervu, aby finance stihly včas dorazit. Platbu tedy ideálně proveďte nejpozději v úterý 27. prosince. Pokud termín nestihnete, ještě můžete zkusit vsadit na okamžitou platbu, díky které by měly být peníze na účtu ihned po jejím schválení. Na tu se však nevyplatí spoléhat vždy, a navíc, pokud se ji rozhodnete využít, nemělo by to být později než v pátek 30. prosince.

Pátek 30. prosince bude letos posledním pracovním dnem v roce 2022. Toho můžete využít, pokud budete chtít peníze vložit osobně. Centrály spořitelen stejně jako pobočky bank patřících do stejné finanční skupiny budou mít otevřeno. Až do zavírací hodiny tedy můžete využít možnosti hotovostního vkladu na přepážce nebo vkladomatem. Nicméně vždy je dobré si u jednotlivých provozovatelů ověřit konkrétní lhůty.

Čtěte také: Srovnání spořicích účtů v listopadu: kde úroková sazba přesáhne 6 %?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ