Jak zjistit počet bodů online? Můžete si vyřídit řidičák online?

13.12.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


V prosinci byl spuštěn Portál dopravy, který umožňuje zjistit, jaký máte počet bodů, či vyřídit řidičský průkaz online. Dále si můžete zjistit, jestli jedete ve skutečném taxi, anebo v taxi „na černo“. Co dalšího můžete na Portálu dopravy zjistit a jaké jsou plány do budoucna?

Ministerstvo dopravy ve čtvrtek 8. prosince 2022 oficiálně spustilo Portál dopravy, ten má umožnit občanům elektronicky komunikovat s úřady v oblasti dopravy. Postupně se má spouštět řada služeb, ale zatím portál zvládá pouze část z nich:

Dále se plánuje spuštění nahlížení do údajů o vozidlech či další elektronické služby v oblasti plavidel, letectví apod. Tento nástroj je dalším krokem v digitalizaci dopravních agend do roku 2025, ale zatím funguje spíše jako rozcestník.

Zdroj: Shutterstock

Jak se přihlásit do Portálu dopravy?

Pro přihlášení najeďte na webovou stránku Portálu dopravy. Pro samotné přihlášení budete potřebovat některou z forem Identity občana.

Portál dopravy je následně rozdělen na 4 sekce:

  • Řidič.
  • Vozidla.
  • Plavba.
  • Letectví.

V dalším přehledu se budeme zaobírat především sekcí Řidič a Vozidla, která se dotýká největšího počtu lidí.

Jak zjistíte aktuální počet bodů z vašeho bodového konta řidiče?

V Portálu dopravy si snadno zjistíte váš výpis z bodového konta a stáhne se vám počet vašich bodů. Dále by se vám měly zobrazit údaje o přestupcích, zákazech řízení a profesní způsobilosti.

V budoucnu by vás portál mohl upozornit, kolik vám ještě zbývá bodů a jaký přestupek jste spáchali, tuto informaci byste dostali na váš e-mail.

Dále si můžete ověřit správnost údajů na řidičském průkazu a požádat o vydání nového řidičského průkazu.

Skrze Portál dopravy se dostanete také na elektronickou dálniční známku a platbu mýta.

Jak zažádat o vydání řidičského průkazu online? Bez datovky ani ťuk…

Pro podání žádosti o vydání řidičského průkazu je nutné mít vytvořenou vlastní datovou schránku pro fyzické osoby. Jestliže ji máte, můžete na Portálu dopravy online zažádat o nový řidičský průkaz po autoškole, při ztrátě, krádeži či uplynutí platnosti řidičského průkazu.

„Doposud bylo možné elektronicky požádat o nový řidičský průkaz jen v případě uplynutí jeho platnosti. Ode dneška však už lidé mohou žádat i z důvodu ztráty, krádeže nebo změny údajů v průkazu. Zároveň už mohou požádat o vydání nového průkazu v bleskové lhůtě do 5 pracovních dní,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Vy si určíte pouze místo převzetí řidičského průkazu.

Jak zjistit údaje o vozidlech? Lze zkontrolovat údaje na tachometru? Upozorní vás na technickou prohlídku?

Novinkou ohledně vozidel je Datová kostka, kde se nachází odkazy na veřejně publikovatelná data z registru silničních vozidel.

V Datové kostce nejsou zahrnuty sportovní, historické a diplomatické vozy.

Můžete si tedy najít, kolik po Česku jezdí octávek, passatů či tesel.

Nicméně samotné vyhledávání trochu drhne a rozhodně nevyhledá všechny typy automobilů, zvláště ty méně časté.

Vítanou funkcí je i kontrola tachometru u vozidel, bohužel funguje jako odkaz na již fungující stránky a opět vás zavede mimo Portál dopravy.

V sekci Vozidla si můžete zkontrolovat i technické prohlídky vozidla a seznam výsledků technických prohlídek. Portál dopravy zároveň poslouží jako náhrada za velké technické průkazy, které od roku 2024 skončí.

Jak si zkontrolovat taxislužbu?

Celkem zajímavá je možnost zkontrolovat si vozidlo i řidiče taxislužby, kdy si můžete ověřit, jestli pro vás přijel skutečný taxík, či se jedná o službu „na černo“. Vy si to můžete snadno ověřit prostřednictvím mobilního telefonu, a jestliže se nejedná o taxi, nemusíte za takovou službu platit.

Samotná databáze taxíků je aktualizována každý den, je veřejná a online přístupná již od 1. 7. 2020.

Je libo zakoupit jízdenku?

Další službou Portálu občana je nákup jízdenek One Ticket, kde najdete řadu spojů od prakticky všech velkých dopravců.

Jak se bude Portál dopravy dále rozšiřovat?

Zatím slouží Portál dopravy fyzickým osobám a pro firmy se plánuje rozvoj v roce 2023, kdy by do něj měl být přidán výpis z karty řidiče či nové žádosti v agendě vozidel a plavidel.

„Taktéž chceme portál zpřístupnit pro právnické osoby, nabídnout elektronickou úhradu správních poplatků na všechny úřady,“ nastiňuje další plány ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Taxikáři si ovšem budou muset počkat přibližně do roku 2024, kdy přijde možnost žádostí o vydání či výměny průkazů řidičů taxislužby, nebo na zařazení, změnu či vyřazení vozidla taxislužby online bez návštěvy úřadu.

Zdroj: Ministerstvo dopravy

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel