Za jízdu autem bez povinného ručení hrozí tisícové pokuty, škodu zaplatíte do statisíců

12.04.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zapomněli jste zaplatit povinné ručení a chytla vás policejní hlídka? Zaplatíte pokutu. To ale není to nejhorší, co se může stát. Pokud způsobíte nehodu, zaplatíte až 300 tisíc korun.

Mít uzavřené pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení je zákonnou povinností každého, kdo vlastní nějaké motorové vozidlo. Minimální částka pojistného plnění, na kterou musíte mít povinné ručení sjednané, je:

  • 35 milionů korun na škodu na životě a zdraví na každého zraněného,
  • 35 milionů korun na škodu na majetku pro všechny poškozené.

Co když vás ale zastaví policejní hlídka při namátkové kontrole a zjistí, že vaše povinné ručení vám propadlo a nové zatím nemáte?

Zdroj: Shutterstock

Jízda bez povinného ručení

Pokud vlastníte auto, se kterým ale v současné době nejezdíte a jezdit nechcete, povinné ručení si platit nemusíte. Měli byste ale v takovém případě odevzdat státní poznávací značky do depozitu registru vozidel.

Naopak pokud chcete s autem popojet i jen do vedlejší vesnice, je povinné ručení nezbytné. Při kontrole policejní hlídkou vám hrozí pokuta. V příkazním řízením to může být 5000 Kč, ve správním řízení pak 5000 až 40 000 Kč. Pokutu pak můžete dostat i za to, že policistovi nepředložíte zelenou kartu při silniční kontrole. V blokovém řízení je pokuta 1500 Kč, ve správním řízení 1500–3000 Kč.

Samozřejmě platí, že pravděpodobnost, že vás policie zastaví a zkontroluje, že vaše auto není pojištěné, je malá. Na to občas řidiči i spoléhají, když potřebují auto jen přesunout o kousek dál.

Tip: Kolik stojí povinné ručení?

Co když způsobíte nehodu?

Pokud způsobíte nehodu a přijde se na to, že vaše auto nemělo v době nehody platné povinné ručení, nemůžete se v takové chvíli obrátit na pojišťovnu s žádostí o uhrazení vzniklé škody právě z pojištění. Nemáte zkrátka platné pojištění u žádné pojišťovny, tak není kam se obrátit.

Poškozený, kterému jste nehodu způsobili, se bát nemusí. Škodu mu podle zákona zaplatí Česká kancelář pojistitelů, a to jak škodu na majetku, tak škodu na zdraví. 


Zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla

§ 24

Garanční fond

(2) Kancelář poskytuje z garančního fondu poškozenému

b) plnění za újmu způsobenou provozem vozidla, kterou je povinna nahradit osoba bez pojištění odpovědnosti, byl-li provoz tohoto vozidla podmíněn pojištěním odpovědnosti podle tohoto zákona. Po vás ale následně bude částku vymáhat.


Tip: Co kryje pojištění vozidla a kdy vám nezaplatí škodu?

Kolik zaplatíte?

Jakmile Česká kancelář pojistitelů vyplatí poškozenému plnění z garančního fondu, začne ji vymáhat po vás, respektive po řidiči a provozovateli vozidla. A pokud provozovatel není známý, tak po vlastníkovi vozidla.

Škoda, kterou musíte uhradit, je stanovena na jednu třetinu z celkového nároku a maximálně na 300 000 Kč. Tento limit byl zaveden proto, aby se zabránilo likvidačním finančním dopadům na viníka nehody.

Česká kancelář pojistitelů vám stanoví přiměřenou lhůtu pro zaplacení nebo pro uzavření dohody o splácení této částky.

Tip: Test srovnávačů: Na povinném ručení umí ušetřit, ale nesmíte vsadit jen na jeden

A když nezaplatíte?

V případě, že do uvedené lhůty peníze nezaplatíte, ani se s ČKP nedomluvíte na splácení, předává se celý případ k externímu vymáhání specializovaným společnostem. Tato společnost vám následně zašle výzvu k zaplacení a lhůtu, do kdy máte peníze zaplatit, aby došlo k mimosoudnímu vyřešení.

A opět, pokud nezaplatíte, advokát zahájí soudní řízení, čímž se vám celý dluh prodraží. V extrémním případě může celý případ skončit až exekucí.

Tip: Jak se do ceny započítává bonus na povinné ručení, když je auto „na firmu“?

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel