Do konce března lze změnit zdravotní pojišťovnu. Jak na to a co nezapomenout

14.03.2023 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Nejste spokojeni se svou zdravotní pojišťovnou a chcete změnu? Teď je ideální čas. Do konce března se uzavírají žádosti o změnu zdravotní pojišťovny. Když podáte žádost včas, přejdete k jiné pojišťovně ještě letos.

Zvažujete změnu zdravotní pojišťovny, protože ta současná vám nevyhovuje? Změna není složitá, není ani nutné, abyste někam jeli osobně. Jen je potřeba dodržet termíny

Zdroj: Depositphotos

Změna zdravotní pojišťovny

Zdravotní pojišťovnu můžete podle zákona změnit jen ve dvou termínech ročně. Buď k 1. lednu daného roku, nebo k 1. červenci daného roku. Jaký termín si vyberete, záleží do určité míry na vás. Vliv má ale i to, kdy jste žádost o přestup k jiné pojišťovně podali.

Pokud chcete přestoupit k jiné zdravotní pojišťovně ještě letos, tedy k 1. červenci 2023, je potřeba podat přihlášku do pátku 31. března 2023. Pokud podáte přihlášku později, pojišťovna ji sice zaeviduje, ale už s jiným datem přestupu. Ten vám bude umožněn až ve druhém termínu, tedy k 1. lednu 2024.

Tip: Výpočet zdravotního pojištění při více příjmech

Jak na změnu?

Způsob, jakým podáte přihlášku ke změně zdravotní pojišťovny, je na vás. Variant je několik. Pokud rádi věci vyřizujete osobně, není vám něco jasné a chcete se ještě doptat a ujistit, že všemu rozumíte, můžete se zastavit na pobočce vaší nově vybrané zdravotní pojišťovny a podat přihlášku přímo tam, na přepážce.

Řada zdravotních pojišťoven umožňuje také online variantu. V závislosti na pojišťovně se pak může mírně lišit způsob. Některé pojišťovny vám po online registraci zašlou předvyplněnou přihlášku, kterou zase zašlete zpět, jinde budou vyžadovat ještě podepsání dalších dokumentů. 

Další možností je vytisknout přihlášku z webové stránky pojišťovny a vyplněnou ji odeslat na adresu nové pojišťovny, ke které chcete přejít. Své staré zdravotní pojišťovně nemusíte nic dávat vědět ani nemusíte nic podepisovat.

Pokud tedy na pobočku nechcete a máte to daleko, všechny zdravotní pojišťovny umožňují vyřídit přechod i na dálku.

Tip: Penzisté a zdravotní pojištění v příkladech

Změna i ze zahraničí

Jestliže žijete dlouhodobě v zahraničí, ale stále jste pojištěni u české zdravotní pojišťovny, máte také právo požádat o změnu. A nemusíte kvůli tomu jezdit zpátky do České republiky. 

Máte možnost buď vyřídit vše písemně, případně skrze aplikace zdravotních pojišťoven, nebo udělit někomu v České republice plnou moc, aby za vás převod vyřešil. 

Tip: Jak je to se zdravotním pojištěním v invalidním důchodu?

Přejít můžete jen jednou ročně

Ačkoli termíny pro změnu zdravotní pojišťovny máme dva, a to v lednu a v červenci, obou využít nemůžete. Zákon umožňuje změnit zdravotní pojišťovnu jen jednou ročně. Pokud jste tedy podali přihlášku k jiné zdravotní pojišťovně v loňském roce do konce září a k 1. lednu 2023 jste přešli pod jinou zdravotní pojišťovnu, letos změnu v polovině roku provést nemůžete. Pokud chcete zdravotní pojišťovnu změnit, půjde to až k 1. lednu 2024.

Tip: Kdy už za studenta neplatí stát zdravotní pojištění?

Nezapomeňte to říct v práci

Pokud vše správně vyplníte a včas odevzdáte, dojde v sobotu 1. července 2023 k vašemu přechodu od stávající zdravotní pojišťovny k té nové. To musíte do 8 dnů nahlásit svému zaměstnavateli, aby to mohl řádně zaevidovat u sebe. Zaměstnavatel za vás totiž odvádí zdravotní pojištění a na základě vašeho oznámení vás u pojišťovny odhlásí a přehlásí k nové.

Ekvivalentně platí, že pokud studujete, je potřeba změnu nahlásit ve škole. A pokud jste na Úřadu práce, musíte změnu pojišťovny nahlásit tam.

Tip: Kdy platíte zdravotní pojištění, i když nepracujete?

 

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ