Kde potřebujete mezinárodní řidičský průkaz?

24.04.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chystáte se autem do zahraničí? Ověřte si, jestli nepotřebujete mezinárodní řidičský průkaz. Jeho vystavení je na počkání, ale musíte zvolit správný typ.

S řidičským průkazem vydaným v České republice můžete cestovat také do zemí Evropské unie, Švýcarska, Norska, Lichtenštejnska a Velké Británie. Ve všech těchto zemích je váš řidičský průkaz pro krátkodobé turistické návštěvy platný a plně postačující. Ať už řídíte své vlastní auto, nebo si v těchto státech půjčujete auto z půjčovny. Rozdíl může nastat, pokud budete v těchto zemích žít dlouhodobě.

Pokud si ale plánujete půjčit auto na dovolené v jiných státech, nebo tam třeba i jet svým autem, už vám náš řidičský průkaz stačit nebude. Potřebujete mezinárodní řidičský průkaz.

Zdroj: Depositphotos

Mezinárodní řidičský průkaz

Jde o dokument, kterým v zahraničí prokazujete držení svého řidičského průkazu v rámci mezinárodního silničního provozu. Předkládá se například na celním přechodu, při kontrole policií nebo při půjčování aut. A předkládá se společně s vaším platným řidičským průkazem.

V České republice se vydávají dva typy mezinárodního řidičského průkazu, přičemž každý platí do jiné skupiny států. To znamená, že musíte mít vždy ten správný, jinak vám bohužel neplatí.

Tip: Seznam dokladů pro děti, když cestují bez rodičů do zahraničí

Ženevská a Vídeňská úmluva – čem je rozdíl?

V České republice jsou vydávány dva vzory mezinárodního řidičského průkazu, a to:

  • podle Vídeňské úmluvy o silničním provozu,
  • podle Ženevské úmluvy o silničním provozu.

Rozdíl je pouze v tom, která země podepsala kterou z těchto úmluv. Aby vám řidičský průkaz v dané zemi platil, musíte si požádat o mezinárodní řidičský průkaz podle té úmluvy, kterou daná země podepsala.


Ženevská úmluva:

Albánie, Alžírsko, Andorra, Argentina, Austrálie, Bangladéš, Barbados, Belize, Benin, Bosna a Hercegovina, Botswana, Burkina Faso, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Dominikánská republika, Ekvádor, Egypt, Fidži, Filipíny, Ghana, Gruzie, Guatemala, Haiti, Chile, Indie, Island, Izrael, Jamajka, Japonsko, Jihoafrická republika, Jordánsko, Kambodža, Kanada, Kongo, Kuba, Kyrgyzstán, Laos, Libanon, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Malajsie, Mali, Maroko, Monako, Namibie, Niger, Nigérie, Nový Zéland, Omán, Papua-Nová Guinea, Paraguay, Peru, Pobřeží slonoviny, Korea, Rusko, Rwanda, San Marino, Senegal, Srbsko, Sierra Leone, Singapur, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Středoafrická republika, Sýrie, Thajsko, Togo, Trinidad a Tobago, Tunisko, Turecko, Uganda, USA, Venezuela, Vietnam, Zimbabwe.

Vídeňská úmluva:

Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bahamy, Bahrajn, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Filipíny, Gruzie, Guyana, Írán, Izrael, Jihoafrická republika, Katar, Kazachstán, Keňa, Kuba, Kuvajt, Kyrgyzstán, Libérie, Makedonie, Maroko, Moldávie, Monako, Mongolsko, Niger, Omán, Pákistán, Peru, Pobřeží slonoviny, Rusko, San Marino, Saúdská Arábie, Senegal, Srbsko, Seychely, Spojené arabské emiráty, Středoafrická republika, Tádžikistán, Tunisko, Turecko, Turkmenistán, Ukrajina, Uruguay, Uzbekistán, Vietnam, Zimbabwe.


Tip: Jak se pojistit na dovolenou podle typu cesty?

Jak dlouho vám mezinárodní řidičský průkaz platí?

V závislosti na tom, jaký typ mezinárodního řidičského průkazu si necháváte vystavit, se liší i jeho platnost. U řidičského průkazu podle Vídeňské úmluvy je platnost 3 roky. Průkazy podle Ženevské úmluvy platí pouze 1 rok. Nemá tedy smysl nechat si ho vystavit s velkým předstihem.

Pokud ale vašemu národnímu řidičskému průkazu, tedy tomu, co běžně používáte, končí platnost dříve, než jsou uvedené platnosti mezinárodních řidičských průkazů, upraví vám podle toho i platnost toho mezinárodního.

Například když váš řidičský průkaz končí za 2 roky, nevystaví vám mezinárodní řidičský průkaz podle Vídeňské úmluvy na 3 roky, ale jen na 2.

Tip: Se psem autem: Na zadní sedačce, v kufru, ale vždy bezpečně

Co potřebujete k vyřízení?

Žádost a převzetí mezinárodního řidičského průkazu je možné řešit pouze osobně. Obrátit se můžete na jakýkoli úřad obce s rozšířenou působností. K vyřízení budete potřebovat:

  • platný řidičský průkaz,
  • občanský průkaz,
  • průkazovou fotografii 3,5 × 4,5 cm (musíte si donést vlastní),
  • vyplněnou žádost o mezinárodní řidičský průkaz,
  • správní poplatek 50 Kč.

Tip: 9 věcí, na které byste neměli zapomenout před odjezdem na zahraniční dovolenou

Co když daná země není signatářem?

Může se stát, že cestujete i do zemí, které nejsou signatáři ani jedné ze smluv. Pak je vhodné kontaktovat přímo zastupitelský úřad té dané země a domluvit se, jak postupovat. Je možné, že v některých zemích vyžadují mezinárodní řidičský průkaz s platností alespoň 1 rok a pak je lepší zřídit si variantu podle Ženevské úmluvy. Konkrétní podrobnosti vám ale sdělí vždy na zastupitelském úřadu té dané země.

Tip: Co vše zajistit domácím mazlíčkům, než s nimi vyjedete na dovolenou do zahraničí?

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel