Koncesionářské poplatky se pravděpodobně zvýší. V nejbližší době o nich rozhodne vláda

15.11.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


O kolik si majitelé rozhlasových a televizních přijímačů připlatí? Na která zařízení by se měly poplatky nově vztahovat rovněž? Návrh zákona v nejbližší době projedná vláda.

Ministerstvo kultury poslalo 5. září 2023 do připomínkového řízení novelu zákona, která má změnit současnou výši tzv. koncesionářských poplatků

Televizní poplatky platí v současné době 3,3 milionu osob, rozhlasové poplatky pak 3 miliony lidí. Kvůli plánovanému rozšíření povinnosti na širší okruh osob se počítá s vysokým nárůstem celkových koncesionářských poplatníků.

Pro zachování tvorby veřejnoprávních médií bude dle vyjádření ministra kultury Martina Baxy nutné zvýšit poplatky o 25–35 %. Současné poplatky, které se zvyšovaly naposledy v roce 2008 (rozhlasový v roce 2005), již nemohou pokrýt dostatečně náklady na provoz televize a rozhlasu..

S navýšením by měli lidé počítat od 1. ledna 2025, kdy je navrhovaná účinnost zákona.

Zdroj: Shutterstock

O kolik se ceny za televizní a rozhlasové vysílání navýší?

Dle návrhu by se měly roční televizní poplatky za Českou televizi zvednout ze současných 135 Kč na 160 Kč.

U Českého rozhlasu se má poplatek navýšit z 45 Kč na 55 Kč.

„Pokud jde o zvýšení rozhlasového poplatku, současná částka 45 Kč měsíčně platí od účinnosti novely zákona, která byla provedena k 1. říjnu 2005. Reálná hodnota poplatku však vlivem inflace klesá a kumulativně se za období let 2005–2022 snížila o 20 Kč na 25 Kč. Současná výše televizního poplatku, a to 135 Kč, byl zákonem stanovena již v roce 2008, přičemž jeho reálná výše je zhruba 61 Kč,“ vysvětluje důvody pro nutnost zvýšení poplatků návrh zákona.

Tip: Odvádění televizních a rozhlasových poplatků za mobil či notebook je nesmysl, kritizují návrh instituce

Poplatky nově zaplatí majitelé počítačů i chytrých telefonů

V souvislosti s digitálním rozvojem se rozšiřuje skupina lidí, kteří sledují televizní kanály na svých počítačích, tabletech, stolních počítačích a chytrých telefonech. To stejné platí i pro rozhlasové služby. Současná zákonná úprava však povinnost poplatků na tato zařízení nevztahuje.

„Obě instituce již rovněž nabízejí své služby prostřednictvím internetu. Jak zákon o Českém rozhlasu, tak zákon o České televizi ale stále obsahují úpravu, která neodpovídá aktuálnímu stavu provozování a šíření rozhlasového a televizního vysílání,“ vysvětluje předkládací zpráva návrhu zákona.

I z toho důvodu chce ministerstvo povinnost platit koncesionářské poplatky rozšířit právě na majitele těchto zařízení tak, aby odpovídala současnému technologickému pokroku.

„Nově půjde o jakékoliv zařízení, které může přijímat a reprodukovat rozhlasové nebo televizní vysílání, tedy například chytrý telefon či počítač. V případě, kdy je v domácnosti více takových zařízení, bude poplatek odváděn pouze za jednoho,“ stojí v tiskové zprávě. 

V současné době musejí platit koncesionářské poplatky pouze ti, kteří vlastní televizní nebo rádiový přijímač. Za jednu domácnost se platí pouze jeden poplatek, neplatí tedy každá osoba v domácnosti.

Dle novely bude za přijímač považováno takové zařízení, které přijímá vysílání šířené prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos vysílání. Poté také zařízení, které přijímá vysílání prostřednictvím družic nebo kabelových systémů a nově také prostřednictvím internetu.

Kvůli této úpravě dojde k navýšení počtu poplatníků, kteří dosud nebyli přihlášení ke koncesionářským poplatkům. I nadále má být zachováno pravidlo, že osoba/domácnost platí pouze jeden poplatek, bez ohledu na to, kolik takových zařízení vlastní.

Tip: Kdo musí platit rozhlasové a televizní poplatky nejen v nájmu?

Přihlášení k poplatkům a sankce za opomenutí

Jestliže se osoba nepřihlásí ke koncesionářským poplatkům do 15 dnů od nabytí daného zařízení, mohou jí udělit veřejná média pokutu až do výše 10 000 Kč

Přihlášení k poplatkům lze provést například na pobočkách České pošty nebo prostřednictvím formuláře na webových stránkách České televize a Českého rozhlasu.

Ministerstvo kultury predikuje, že se roční příjmy České televize na základě nových legislativních pravidel zvýší o 1 412 000 000 Kč, u Českého rozhlasu má jít o zvýšení ve výši 626 000 000 Kč.


Čtěte také: 

Někteří mobilní operátoři nabízejí výkup starých mobilů. Podívejte se, kolik za ně dostanete

Prodávat nasbírané houby z cizího lesa je zakázané, apeluje na houbaře ministerstvo

Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 297 krát

Články ze sekce: Spotřebitel