OSVČ a dohodáři by mohli získat nárok na ošetřovné, dávky se navíc mají řešit elektronicky

27.09.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Již od roku 2025 by mohly osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a osoby pracující na dohody (DPČ a DPP) získat nárok na ošetřovné. Rovněž by se měl změnit systém žádosti o nemocenské dávky.

O změnách v nemocenském pojištění pojednává návrh zákona připravený Ministerstvem práce a sociálních věcí. Hlavními body novely je elektronizace dávek nemocenského pojištění a rozšíření nároku na ošetřovné také pro OSVČ a osoby pracující na dohody o provedení práce (DPP) a dohody o pracovní činnosti (DPČ).

Zaměstnanci by již od roku 2025 nemuseli žádat sami o dávky jako ošetřovné nebo peněžitá pomoc v mateřství. MPSV plánuje systém těchto dávek převést do elektronické podoby, stejně jako je tomu již od 1. ledna 2020 u nemocenské při dočasné pracovní neschopnosti. Zaměstnanci tak od této doby nemusejí žádat speciálně o dávku nemocenské. 

Lékař pouze vydá rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti. To zašle elektronicky na spádovou OSSZ. Na základě toho pak zaměstnavateli přijde upozornění, že u daného zaměstnance vznikla pracovní neschopnost.

Jak se nemocenská proplácí, blíže popisujeme v tomto článku: Náhrada mzdy a nemocenská 2023

Nyní chce MPSV zavést podobný elektronický systém rovněž u ostatních nemocenských dávek, jako je ošetřovné, dlouhodobé ošetřovné, peněžitá pomoc v těhotenství a mateřství, otcovská a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Zdroj: Shutterstock

Jak by probíhala žádost o nemocenské dávky od roku 2025?

Lékař, který vyšetřuje osobu, které by mohl vzniknout nárok na dávku, vystaví potvrzení, které elektronicky zašle na příslušnou OSSZ. Zaměstnanci pak vydá o tomto skutku potvrzení v listinné nebo elektronické podobě podle jeho volby. Zaměstnavatel pak informaci o nároku na dávku uvidí v portálu správy sociálního zabezpečení.

Pracovníkům by tak odpadla povinnost žádat o tyto dávky u svého zaměstnavatele. Zaměstnanci však musejí o této skutečnosti svého zaměstnavatele neprodleně informovat telefonicky či písemně, stejně jako je tomu u čerpání nemocenské.

Na základě toho zaměstnavatel zašle elektronicky hlášení do systému ČSSZ. Tím se spustí čerpání dávek. Peněžitá dávka zaměstnanci přijde stejným způsobem, jakým pobírá mzdu.

OSVČ, které se účastní dobrovolně nemocenského pojištění, si budou žádost na spádovou OSSZ podávat samy.

Podobně budou postupovat také školská zařízení, která budou potvrzovat svoje uzavření pro nárok rodičů (a jiných příbuzných) na ošetřovné. Potvrzení o uzavření budou elektronicky zasílat na OSSZ, kde si informaci o uzavření potvrdí samotný zaměstnavatel.

„V současné době všichni zaměstnavatelé mají povinnost komunikovat s ČSSZ (OSSZ) ve věcech dočasné pracovní neschopnosti elektronicky s autorizovaným přístupem. Cílem je proto zavést tuto elektronickou komunikaci i u ostatních dávek nemocenského pojištění,“ uvádí důvodová zpráva návrhu zákona.

Ošetřovné získají OSVČ i zaměstnanci pracující na DPP a DPČ

Jestliže návrh zákona projde celým legislativním procesem, mohli by se OSVČ a zaměstnanci pracující na DPP a DPČ dočkat nároku na dávku ošetřovného.

Z OSVČ by na ni dosáhly ty, které se dobrovolně účastní nemocenského pojištění. U zaměstnanců na DPP a DPČ získají nárok ti, jejichž příjem podléhá povinné účasti na sociálním pojištění (tedy za současných podmínek u DPP od výdělku 10 001 Kč a u DPČ od výdělku 4000 Kč).

Návrh zákona přistoupil na rozšíření nároku na ošetřovné na základě celkového většího uplatňování menších zaměstnaneckých úvazků na trhu práce.

Stát na základě statistik odhaduje, že zavedení ošetřovného u těchto zaměstnanců a OSVČ vyjde státní rozpočet celkově asi na 24 milionů korun ročně.

Náklady na elektronizaci nemocenských dávek, tedy na úpravu systému ČSSZ, jsou odhadovány na 176,65 milionu korun.

O návrhu zákona bude v nejbližší době jednat vláda. Účinnost zákona je navrhována od 1. ledna 2025.

 

Čtěte také:

Vyplácení náhradního výživného stát prodlouží. Komu bude náležet?

Rodiče, starší lidé a studenti mají větší šanci pracovat na zkrácený úvazek. Firmy jej začínají častěji nabízet

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY