Jak poslat přehledy přes datovou schránku zdravotní pojišťovně a OSSZ

29.04.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Blíží se konec termínů, do kdy musejí osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) zaslat přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Kromě podání daňového přiznání mají OSVČ povinnost podat také přehledy o příjmech a výdajích za předchozí kalendářní rok své zdravotní pojišťovně a Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ/ČSSZ). Tato povinnost se netýká OSVČ, které jsou v režimu paušální daně.

Zdroj: Shutterstock

Nejpozdější termíny pro podání přehledů

Termíny pro podání přehledů se řídí tím, kdy OSVČ podala daňové přiznání. Nejpozdější termíny u zdravotních pojišťoven i ČSSZ jsou stejné.

do 2. května 2024

jestliže OSVČ podala daňové přiznání do 2. dubna

do 3. června 2024

jestliže OSVČ podala daňové přiznání po 2. dubnu

do 1. srpna 2024

jestliže přiznání za OSVČ podal daňový poradce

Tip: Přehledy OSVČ: změny a termíny, o kterých byste měli vědět

Možnosti, jak podat přehled zdravotní pojišťovně

České zdravotní pojišťovny mají ve většině případů své vlastní online aplikace, přes které lze přehledy podat. Například nejvíce rozšířená Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nabízí pojištěncům možnost podat přehled o zaplacených zálohách přes aplikaci Moje VZP prostřednictvím interaktivního formuláře, kde se již známé informace o pojištěnci předvyplní samy. Zaslat přehled elektronicky lze také přes datovou schránku nebo e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem.

Jestliže někomu elektronická forma podání nevyhovuje, může přehled podat osobně na pobočce ZP, nebo jej zaslat poštou.

Formuláře pro daňové přiznání a přehledy si můžete stáhnout zde. Pro podání přehledů pro zdravotní pojišťovny lze využít formátu PDF.

Možnosti, jak podat přehled ČSSZ

OSVČ mají možnost podat přehled o příjmech a výdajích přímo v aplikaci ePortál ČSSZ. Je možné ho také elektronicky podat přes datovou schránku nebo e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem. Přehled je možné zaslat ve formátu PDF, nebo XML.

Přehled je možné na příslušnou OSSZ zanést také osobně, nebo zaslat poštou. Příslušnou OSSZ volí OSVČ podle místa svého trvalého pobytu. Kontakty na jednotlivé orgány jsou k nalezení zde.

Zdroj: YouTube.com/UOL Účetnictví

Jak zaslat přehledy přes datovou schránku?

Jestliže jste se rozhodli pro zaslání přehledů skrze datovou schránku, ukážeme vám, jak na to. Každé OSVČ je ze zákona zřízena datová schránka automaticky, tudíž není třeba si ji zakládat.

Krok 1

Po kliknutí na tlačítko „Napsat zprávu“ se zobrazí vyhledávací pole, kde zvolíte, komu se zpráva posílá, tedy název příslušné OSSZ nebo zdravotní pojišťovny. V poli funguje našeptávač pro snazší vyhledávání. Možné je také vložit přímo ID schránky konkrétní organizace, pokud ho znáte.

Krok 2

V druhém kroku je nutné pojmenovat předmět. Tedy vložit název toho, co posíláme. Neexistuje žádná jednotná formulace, lze si tedy předmět pojmenovat různými způsoby, avšak měl by vyjadřovat to, čeho se zpráva týká, například – Přehled OSVČ za rok 2023. Po vložení předmětu klikneme na „Pokračovat“.

Krok 3

V posledním kroku můžeme vložit textovou zprávu, ta však není povinná. Stačí pouze vložit přílohu, tedy přehled ve formátu PDF, nebo XML, a kliknout na „odeslat zprávu“.

Po tomto kroku je již vše hotovo. Odeslanou zprávu lze zkontrolovat v odeslaných zprávách.

Tento postup platí jak pro podání přehledu na OSSZ, tak pro podání přehledu zdravotní pojišťovně.


Čtěte také:

Finanční úřad brzy začne rozesílat údaje k platbě daně z nemovitostí. Kdy a jak dorazí ty vaše?

Výpovědní doba a odpočinek se zkrátí, zkušební doba prodlouží. Co se ještě změní v zákoníku práce?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ