Škrobárna v Hodíškově vyrobila jako první škrob z GM brambor

Radešínská Svratka (Žďársko) 25. listopadu (ČTK) - Ve škrobárně Hodíškov u Radešínské Svratky na Žďársku dnes byla ukončena první sezona zpracování geneticky modifikovaných (GM) brambor. Škrobárna v tom má prvenství v EU a možná i na světě. Ze 150 hektarů polí bylo svezeno asi 3600 tun těchto brambor, vyrobilo se asi 720 tun škrobu, řekl dnes novinářům Jaroslav Michal, prokurista zemědělské společnosti Proagro Radešínská Svratka. Škrob z GM brambor se nesmí používat v potravinářství, lze ho zpracovat jen v průmyslu, například ve výrobě lepidel, papíru a ve stavebnictví.

Finance.cz
Autor: Finance.cz
25. 11. 2010

Sdílet

Podle Michala nebyla výroba tohoto škrobu ztrátová. "Zatím se ale dá těžko hovořit o nějakém ekonomickém efektu. Pro nás je to hlavně šance do budoucna, jak využít naši zpracovatelskou kapacitu," řekl. Pěstování geneticky modifikovaných brambor v zemích Evropské unie povolila Evropská komise letos v březnu. Povolena byla odrůda Amflora německého koncernu BASF. V ČR tuto odrůdu pěstovaly pouze tři zemědělské podniky na Žďársku, které jsou zároveň vlastníky škrobárny v Hodíškově.

Zemědělci očekávali hektarový výnos kolem 30 tun. Vzhledem k letošnímu nepříznivému počasí sklízeli jen přes 24 tun. Škrobnatost se podobně jako u běžných průmyslových odrůd pohybovala kolem 18,5 procenta.

Vyrobený škrob odebere firma BASF, a to prostřednictvím škrobárenské společnosti Lyckeby Amylex v Horažďovicích. Generální ředitel této společnosti Ivica Punčikar řekl, BASF má první geneticky modifikovanou odrůdu brambor a firma Lyckeby má jako jediná licenci ji zpracovávat. "Nejsem si vědom toho, že by ještě někde něco takového existovalo," potvrdil Punčikar prvenství hodíškovské škrobárny. Škrob z GM brambor má podstatně výhodnější složení pro průmyslové zpracování. Ve výrobě se ale vzhledem ke krátké době od povolení odrůdy Amflora ještě nepoužívá. Vlastnosti tohoto škrobu se zatím ověřují zkušebně.

Více o autorovi