...vyskočily téměř o třetinu, zejména kvůli zdražování hlavních ingrediencí. V průběhu klíčových svátků Vánoc, sv. Valentýna a Velikonoc tak mnohým hrozí pokles marží. Cena kakaového másla, díky němuž se čokoláda pěkně rozplývá na jazyku, od ledna vzrostly o 70 %. Sušené mléko vyskočilo o 50 % výš. Náklady na výrobu tabulky mléčné čokolády podle dat společnosti Mintec ve výsledku vzrostly o 31 %. Tlak na zdražování základních surovin by přitom jen tak polevit neměl. Severním směrem se v posledních měsících konstantně ubírají i kotace kakaových bobů, které bedlivě sledují velkovýrobci jako Nestlé či Mars. Kontrakt na jednu tunu se včera v Londýně prodával za 1743 GBP, což představuje 21% nárůst oproti začátku roku. Kakaové máslo boby předhonilo kvůli rostoucí poptávce po vybranějších druzích čokolády v Evropě a Spojených státech.