Kalkulačka předčasného důchodu 2022

Pokud nesplníte podmínky pro odchod do řádného starobního důchodu, máte možnost odejít do předčasného starobního důchodu a to až o 5 let dříve, je-li váš důchodový věk 63 let a více, nebo o 3 roky je-li důchodový věk nižší než 63 let. Kvůli vyššímu krácení od ledna 2012 je předčasný důchod ještě více finančně sankciován než v minulosti. Podívejte se, o kolik se vám sníží důchod, využijete-li možnosti odejít do předčasného důchodu v roce 2022.

Krácení důchodu

Procentní část starobního důchodu se při odchodu do předčasného důchodu snižuje za každých i započatých 90 kalendářních dnů předčasnosti. Čím dříve odejdete do předčasného důchodu, tím vyšší je krácení. V krácení je rozdíl, zda odejít do předčasného důchodu 360 dní před dosažením důchodového věku nebo 361 dní. Krácení důchodu činí 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 dní, 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne a 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne.

Zajímá vás výpočet předčasného důchodu v roce 2023? Podívejte se na kalkulačku předčasného důchodu 2023.

 

Kalkulátor předčasného důchodu po zadání doby pojištění a osobního vyměřovacího základu vypočte výši předčasného důchodu přiznaného v roce 2022




 

Zajímá-li vás konkrétní výše starobního důchodu včetně jeho snížení při dřívějším odchodu využijte naši kalkulačku starobního důchodu. Kdy máte nárok na starobní důchod vám vypočte po zadání vašeho data narození (plus u žen zadání počtu vychovaných dětí) kalkulačka věku odchodu do důchodu.


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 6 krát


Související články: