Změna výše příspěvku na penzijní připojištění

20.04.2007 | , Finance.cz
PENZE


Penzijní připojištění umožňuje variabilně měnit výši příspěvku. Může být mnoho situací, kdy se tato vlastnost penzijního připojištění může hodit. Nepříznivá životní situace může způsobit dočasnou nemožnost placení příspěvků ve sjednané výši. A co lze v tuto chvíli dělat?

Uzavření smlouvy o penzijním připojištění není žádný problém, stačí si jen vybrat penzijní fond, který nejlépe vyhovuje vašim představám a uzavřít smlouvu. Všechny penzijní fondy se musí řídit platnou legislativou, a dá se říci, že penzijní připojištění je u všech penzijních fondů velmi podobné. Proto při výběru spíše zohledníme jméno instituce, počty klientů a v neposlední řadě také zhodnocení, kterého penzijní fondy dosahují.

Při uzavření smlouvy o penzijním připojištění si volíme nejen výši příspěvku, ale také frekvenci placení a také způsob, tzn. zda ho budeme platit v hotovosti složenkou nebo z účtu příkazem k úhradě.

Ale co dělat v okamžiku, kdy nám výše příspěvku nevyhovuje? Odpověď je jednoduchá výši příspěvku změnit. Ale jak na to?

  • Vyberte si novou frekvenci placení (obvykle se jedná o měsíční, čtvrtletní, pololetní nebo roční frekvenci placení) a novou výši příspěvku. Minimální výše příspěvku je 100 Kč měsíčně, maximální výše není omezená.
  • Oznamte písemně změnu svému penzijnímu fondu. Změna výše příspěvku je vždy platná nejdříve od prvního dne měsíce následujícího po doručení změny.
  • K oznámení ve většině případů můžete využít změnový formulář, kterým oznámíte nové skutečnosti. Formuláře najdete většinou na stránkách příslušného fondu, případně v našem Prodejním centru. Zde můžete elektronicky formulář vyplnit. Následně vám bude formulář zaslán k podpisu.
  • Pokud formulář nenaleznete na internetových stránkách, zavolejte na infolinku penziního fondu nebo navštivte pobočku Vašeho penzijního fondu, kde vyplníte formulář dodatku ke smlouvě – změnový formulář.
  • V případě, že platíte příspěvky na penzijní připojištění pomocí trvalého příkazu, nezapomeňte si trvalý příkaz změnit.


TIP: Příspěvek na penzijní připojištění se nemusí jen snižovat. Pokud naopak zvažujete zvýšení příspěvku, mějte na paměti, že s příspěvkem ve výši 1500 Kč měsíčně maximálně využijete daňové výhody penzijního připojištění.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: PENZE