Pšenice špalda nechybí v makrobiotické a vegetariánské kuchyni, vyzkoušejte ji!

03.07.2007 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


Pšenice špalda je jednou z nejstarších kulturních obilnin a nyní prožívá svou renesanci. Jde o prastarý nešlechtěný druh pšenice, jehož pěstování nemělo na našem území v historii velkou tradici. Pěstovala se ojediněle a pražila se z ní kávovina. V současné době se zvyšuje zájem o její pěstování především v ekologickém zemědělství.

Špalda obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro zdravý lidský organizmus. Je výjimečná svým složením i zajímavou chutí. Má vysoký podíl bílkovin, tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, sacharidy, minerály - hořčík, vápník, draslík, zinek, fosfor a vitamíny, zejména skupiny B. Ze špaldy se vyrábí celozrnná mouka, krupice, kernotto (vhodné do pomazánek a nákypů) nebo bulgur ( předvařená a nalámaná forma špaldy - nemusí se už vařit). Bulgur lze připravit například se smaženými houbami, zeleninou, kyselým zelím nebo i nasladko s ovocem.

Bez pšenice špaldy se neobejde makrobiotická a vegetariánská kuchyně. Vyrábějí se z ní základy nebo přídavky do těstovin, je přísadou müsli, špaldových tyčinek, nebo se ze špaldové mouky peče chléb. Konzumují se i zelená zrna (grünkern) - zrno se sklízí ještě zelené v tzv. mléčné zralosti a dále se restuje nad ohněm z bukového dřeva. Známé je také špaldové pivo a špaldová káva.
Špalda má kromě vysokého podílu skupiny vitamínů B, především thiaminu (B1), riboflavinu (B2), ale i niacinu, také vysoký obsah beta-karotenu, který působí regeneračně na tělní buňky a chrání proti infekcím. Obsah stravitelného škrobu, který je pro nás důležitým energetickým zdrojem, se u pšenice špaldy téměř rovná obsahu u pšenici seté, podstatně nižší však špalda má obsah stravitelných cukrů. Vláknina špaldy je velmi dobře organismem snášena, podporuje trávení a střevní peristaltiku. Špalda obsahuje relativně hodně nenasycených mastných kyselin a neobsahuje cholesterol. Z hlediska zdravotního se jí připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému a cení se také její lehká stravitelnost.

AUTOR: Irena Voříšková 
ZDROJ: Moda.cz - internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání